UE chce wprowadzić nowy system znakowania żywności

Producenci

UE chce wprowadzić nowy system znakowania żywności

W 2021 r. Komisja Europejska zamierza rozpocząć badanie dotyczące oznaczania dobrostanu zwierząt, które doprowadzi do opracowania wniosku w tej sprawie, oczekiwanego w 2022 r.

15 grudnia br. Rada Unii Europejskiej ds. Rolnictwa i Rybołówstwa wyznaczyła kierunek dla kompleksowego systemu znakowania żywności, który będzie przedstawiał poziom dobrostanu zwierząt w całym cyklu hodowlanym – łącznie z transportem i ubojem – dla każdego gatunku.
Państwa członkowskie UE uzgodniły kierunek dalszego rozwoju ogólnounijnego systemu znakowania żywności, dotyczącego dobrostanu zwierząt, który wykracza poza dobrowolne znakowanie i obejmuje wszystkie gatunki w ciągu całego życia zwierząt. To ogromny krok w kierunku poprawy dobrostanu i lepszego traktowania zwierząt hodowlanych.

Obecnie konsumenci mają możliwość świadomego wyboru jedynie jaj, które oznaczone są cyframi (3 – chów klatkowy, 2 – ściółkowy, 1 – wolny wybieg, 0 – ekologiczny). Wprowadzone zmiany pozwolą na więcej świadomych i bardziej etycznych decyzji zakupowych – w wielu badaniach opinii publicznej, przeprowadzonych na przestrzeni lat wyraźnie widać, że konsumenci chcą wiedzieć skąd pochodzą produkty zwierzęce, które kupują i zależy im na znajomości warunków, w jakich hodowane są zwierzęta.

– Wprowadzenie obowiązkowego znakowania mięsa i produktów zwierzęcych to nie tylko decyzja, która pozytywnie wpłynie na dobrostan zwierząt, ale będzie też odpowiedzią na oczekiwania konsumentów – mówi Anna Iżyńska, menadżerka ds. kampanii w Stowarzyszeniu Otwarte Klatki – Widzimy duże poparcie zarówno w Polsce, jak i całej Europie dla wszystkich dążeń, które mają na celu poprawę losu zwierząt hodowlanych – dodaje Iżyńska.

W badaniu przeprowadzonym w lutym 2020 r. przez Biostat aż 56,5% respondentów na pytanie, czy warunki hodowli kurczaków na mięso powinny ulec poprawie odpowiedziało “zdecydowanie tak”, a “raczej tak” odpowiedziało 35,5% badanych – zatem aż 92% Polaków wspiera poprawę losu kurczaków.

źródło: interia.biznes.pl
oprac.: EW