Trzy obłędne desery, które przygotujesz na zimno

Producenci

Trzy obłędne desery, które przygotujesz na zimno

Masz ochotę na coś słodkiego, ale na samą myśl o pieczeniu ciasta, gdy za oknem upał, robi ci się gorąco? Jeśli szukasz ochłody postaw na pyszny deser na zimno. Sernik, panna cotta, a może tiramisu – wszystkie smakują wyjątkowo, a podane prosto z lodówki będą stanowiły idealne orzeźwienie na ciepłe, letnie popołudnia. Jak przygotować je w domu? Podpowiada Mlekpol.

Sernik to ciasto, które króluje w polskich domach. Można zrobić go na kilkadziesiąt różnych sposobów, sprawdzi się zarówno podczas świąt, rodzinnych spotkań, jak i na co dzień do kawy. Latem fantastycznie smakuje w wersji na zimno, z dodatkiem świeżych sezonowych owoców.

Sernik na zimno z serkiem homogenizowanym i galaretką

Składniki: serek homogenizowany waniliowy Rolmlecz 600 g, śmietana Łaciata 30 % 200 ml, biszkopty 1/2 opakowania, galaretka truskawkowa, galaretka krystaliczna, truskawki 350 g.

Przygotowanie:

Dno tortownicy (24 cm) wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty, a na bokach tortownicy połówki truskawek (przykładając przekrojoną częścią do ścianki tortownicy). Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w szklance wrzącej wody (250 ml), a galaretkę truskawkową w 350 ml wrzącej wody. Następnie studzimy je. Śmietankę ubijamy na sztywno, partiami dokładamy serek homogenizowany i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy krystaliczną (przezroczystą) galaretkę i ponownie mieszamy. Gotową masę przelewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie wyjmujemy z lodówki i układamy na masie pokrojone na plasterki kawałki truskawek. Zalewamy wystudzoną galaretką truskawkową i całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Idealnym deserem na upalne dni jest także tiramisu, które wyśmienicie pasuje do mrożonej kawy. Przygotowanie tego włoskiego przysmaku w pucharkach jest szybkie, a przy tym smakuje obłędnie. Latem warto wypróbować przepisy ze świeżymi malinami.

Tiramisu w pucharkach z malinami

Składniki: 500 g malin, 500 g mascarpone Mlekpol, 100 g podłużnych biszkoptów, 100 g cukru pudru, 200 ml mocnej kawy, 80 ml likieru Amaretto, 4 żółtka, 2 łyżki kakao.

Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem przez około 8 minut. Następnie stopniowo dodajemy mascarpone, łyżka po łyżce, dalej mieszając. Przygotowujemy 4 pucharki. Ostudzoną kawę mieszamy z likierem. Kolejno moczymy biszkopty i układamy na dnie pucharków. Na biszkopty wykładamy część kremu, następnie maliny. Posypujemy kakao. Wykładamy pozostały krem, dekorujemy malinami i kakao. Odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin.

Kolejną propozycją pysznego deseru na zimno, jest panna cotta. Podstawowym składnikiem jest śmietanka i żelatyna. Idealnie komponuje się z musem malinowym lub truskawkowym, jednak w wersji mandarynkowej zaskakuje świeżym i oryginalnym smakiem.

Mandarynkowa panna cotta

Składniki: 2 mandarynki, 100 ml śmietanki Łaciata 36%, 100 ml soku wyciśniętego z mandarynek, 2 łyżeczki żelatyny w proszku, 4 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie: Mandarynki myjemy i obieramy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Zagotowujemy śmietankę Łaciatą z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Tak przygotowaną śmietankę Łaciatą rozlewamy do pucharków i odstawiamy do wystudzenia. Następnie chłodzimy w lodówce ok. 1 h. Wyciskamy sok z mandarynek. Dodajemy pozostałą żelatynę i czekamy, aż się rozpuści. Zalewamy pozostałą część pucharków sokiem z mandarynek. Przykrywamy folią spożywczą i ponownie schładzamy, najlepiej całą noc. Deser jest gotowy – smacznego!

Jak widać pomysłów na letnie, słodkie orzeźwienie jest naprawdę wiele. Więcej przepisów na pyszne desery można znaleźć na stronie: www.najlepszewkuchni.pl