Za nami pierwszy dzień trwających między 11 a 15 sierpnia w Zakopanem VII Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Tegoroczną edycję otworzył starosta tatrzański Piotr Bąk, któremu towarzyszyli wicestarosta Jerzy Zacharko, Helena Buńda, dyrektor Tatrzańskiej Agencji Promocji, Rozwoju i Kultury, radny wojewódzki Jan Piczura oraz przedstawiciele wystawców. – Zawsze się mówi, że pod Tatry przyciąga głównie przyroda i kultura góralska. Tymczasem te targi, które dotyczą sfery gospodarczej, również są bardzo atrakcyjne. Mamy wystawców z całej Europy, producentów żywności i rękodzieła, którzy przyjeżdżają tu co roku. Jest to wyjątkowe spotkanie, na przekór wszystkim trendom, globalizacji i masowej produkcji, gdzie wszystkiego jest więcej i taniej. Tutaj jest może mniej, ale oryginalnie i to jest to, co wszystkich przyciąga – mówił Piotr Bąk. W tegorocznych targach bierze udział 90 wystawców. Na Dolnej Równi Krupowej kupić można tradycyjne wyroby z różnych regionów Polski, Słowacji, Rumunii, czy Węgier. Wśród odwiedzających dużą popularnością cieszą się tradycyjne wędliny, regionalne rękodzieło i oczywiście oscypki.