Trendy i zwyczaje wielkanocne Polaków pod lupą ekspertów firmy Wedel

Aktualności

Trendy i zwyczaje wielkanocne Polaków pod lupą ekspertów firmy Wedel

Wielkanoc to czas, gdy tradycja spotyka się z nowoczesnością, a słodycze odgrywają ważną rolę zarówno w domowych wypiekach, jak również jako drobne upominki. Czekoladowe zajączki, jajeczka i praliny cieszą się dużą popularnością, co potwierdzają wyniki sprzedażowe ich producentów. Eksperci przeanalizowali, jak trendy kształtują wielkanocny rynek słodyczy czekoladowych w Polsce.

Czekoladowe upominki niezmiennie popularne

Wielkanoc jest jednym z najważniejszych okresów sprzedaży czekoladowych słodyczy w Polsce. Według danych analizowanych przez firmę Wedel średnia sprzedaż w kategorii produktów, takich jak czekoladowe zajączki czy małe jajeczka, rośnie trzykrotnie względem średniej miesięcznej poza okresami świątecznymi. W okresie świąt uwaga konsumentów mocniej niż w innych miesiącach kieruje się także w stronę tabliczek czekolady (wzrost o 30 %) oraz pralin (wzrost o 50 %).

– Czekolada od lat pozostaje nieodłącznym elementem wielkanocnych tradycji. Jej popularność wynika nie tylko z pozytywnych skojarzeń z dzieciństwem, ale także z wszechstronnych zastosowań kulinarnych. Jest cenionym składnikiem deserów, podkreślając ich wyrafinowany charakter, co ma szczególne znaczenie podczas świątecznych spotkań rodzinnych – komentuje Krzysztof Bogacz, Dyrektor Marketingu i R&D w firmie Wedel.

Polacy w okresie wielkanocnym nie sięgają wyłącznie po słodycze czekoladowe, ale wybierają także chałwę, która odnotowuje znaczące wzrosty sprzedaży w tym okresie. Produkt ten może być składnikiem ciast wielkanocnych, jak np. mazurek czy sernik chałwowy. Chałwę można także podawać jako deser lub traktować jako słodką przekąskę.

Słodki czas razem – chwila na oddech w miłej atmosferze

Jak wskazują badania przeprowadzone przez IRCenter na zlecenie firmy Wedel, święta to czas, kiedy zdecydowana większość respondentów preferuje własnoręczne pieczenie świątecznych ciast, zamiast ich kupowania. Jako jeden z kluczowych argumentów wskazujemy, że aromat domowego wypieku stanowi ważny element rodzinnego celebrowania. Na święta i specjalne okazje chętnie decydujemy się na desery i ciasta z wykorzystaniem czekolady – takiej odpowiedzi udzieliło aż 56 % ankietowanych[1].

Coraz częściej eksperymentujemy także w kuchni z różnymi jej rodzajami – od mlecznej, przez intensywną gorzką, po białą i coraz bardziej popularną karmelową. Szukając pomysłów na domowe wypieki i słodkości, warto zajrzeć na stronę wkuchnizwedlem.pl, która jest kopalnią inspiracji.

Wielkanocne tradycje związane z produktami E.Wedel

Archiwalne źródła firmy wskazują, że już w okresie międzywojennym Jan Wedel wprowadził na rynek specjalne wielkanocne kolekcje słodyczy. W latach 30. XX wieku klienci mogli smakować ręcznie wykonywane czekoladowe jajka oraz figurki zajączków, które były prawdziwymi dziełami sztuki cukierniczej i stanowiły luksusowy prezent. Opakowania tych historycznych produktów można dziś obejrzeć w kolekcji muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel.

Po II wojnie światowej, mimo trudnych warunków gospodarczych, tradycja wielkanocnych słodkości została podtrzymana. Choć w latach 50. i 60. oferta była bardziej skromna, już w kolejnej dekadzie powróciły sezonowe kolekcje, które szybko zyskały popularność wśród Polaków.

Wielkanocne słodycze od lat cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem konsumentów, stając się stałym elementem świątecznej tradycji w polskich domach. Niezależnie od tego, czy są częścią rodzinnych wypieków, czy upominkiem od „Zajączka”, co roku znajdują swoje miejsce na wielkanocnych stołach, łącząc pokolenia przy wspólnym świętowaniu – dodaje ekspertka.

[1] Źródło: Badanie homecooking dla tabliczek Wedla, wrzesień 2022, IRCenter.

źródło: Wedel
fot.: Bigstock
oprac.: K. Walkowiak