Przedstawiciele branży winiarskiej przyznają, że w związku z rosnącą świadomością konsumentów, wina oraz inne napoje winiarskie, pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych, posiadają duży potencjał rynkowy. Obecnie niemal każdy liczący się dystrybutor posiada w swoim portfolio ofertę produktów „eko”. Wina organiczne to aktualnie jeden z głównych światowych trendów.
Globalnie, wina organiczne stanowią ok. 3,6 % całego rynku wina (jak podaje BeverageDaily). Z badań IWSR wynika, że w 2017 r. na całym świecie wypito ponad 670 mln butelek wina ekologicznego, dla porównania w 2012 r. było to ok. 350 mln. Ale jak mówią eksperci, świat wina organicznego jest w trakcie pełnej ekspansji, bo też z coraz większą uwagą i troską podchodzimy do tego, co pijemy, jemy, jak żyjemy. Przewiduje się, że do roku 2022 na całym świecie będzie się piło ponad miliard butelek wina organicznego rocznie.
Około 90 % powierzchni ekologicznych winnic zlokalizowanych jest na terenie krajów Unii Europejskiej. W tej chwili ich obszar przekracza 400 tys. hektarów (od 2007 r. wzrósł o 234%).
Główni producenci win organicznych to Hiszpania, Włochy i Francja, konsumenci – przede wszystkim Europejczycy. Jak mówi Magdalena Zielińska, Prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa, prym wiodą tu Niemcy, Francuzi i Brytyjczycy – to oni łącznie konsumują połowę światowej produkcji „bio”. – Polski nie ma na liście znaczących konsumentów – pijemy bardzo mało wina w ogóle, a udział żywności ekologicznej w polskim rynku spożywczym jest o rząd wielkości niższy od średniej unijnej. Producenci i importerzy branży winiarskiej widzą jednak bardzo duży potencjał w tym segmencie i w ostatnim czasie odczuwają istotny wzrost zainteresowania produktami „eko” wśród konsumentów – zauważa Prezes ZP PRW.
Foto: Pixabay