Akademia Qulinarna Sokołów, która za cel stawia sobie kreowanie i propagowanie nowych trendów kulinarnych, zorganizowała kolejne warsztaty dla influencerów. Głównym konceptem spotkania było zaprezentowanie, w jaki sposób tradycja i nowoczesność mogą się przenikać i łączyć w świątecznym menu. Gościem specjalnym był Tomasz Królikowski, który przygotował przepisy pokazujące świeże spojrzenie na bożonarodzeniowe dania. Natomiast szef kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko, zaproponował kulinarne klasyki, które zawsze będą znakomicie prezentować się na świątecznym stole.
Akademia Qulinarna Sokołów nie tylko edukuje w zakresie zdrowego odżywiania, ale także propaguje sztukę kulinarną zgodną z najnowszymi trendami. Jej eksperci inspirują do rozwijania wiedzy i umiejętności, które pozwalają odkrywać przyjemność płynącą zarówno z jedzenia, jak i samego przyrządzania posiłków.
Przygotowanie potraw na świąteczny stół bywa sporym wyzwaniem, również pod względem spełnienia oczekiwań zarówno tych gości, którzy nade wszystko cenią tradycyjną kuchnię, jak i tych, którzy preferują bardziej nowoczesny styl gotowania. Warsztaty w Akademii Qulinarnej Sokołów pokazały, w jaki sposób pogodzić te dwa nurty kulinarne.
– Chcemy uczyć, inspirować i ułatwiać komponowanie posiłków – zarówno tych codziennych, jak i tych na specjalne okazje – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Boże Narodzenie jest czasem naprawdę wyjątkowym, jeśli chodzi o kulinaria. Z jednej strony mamy wspaniałe, tradycyjne dania, które od lat goszczą na naszych stołach. Z drugiej strony, dzięki coraz szerszym horyzontom kulinarnym, jesteśmy otwarci na nowe lub nieznane nam dotąd dania. Na bożonarodzeniowych warsztatach, dzięki naszym ekspertom, którymi byli dwaj znakomici szefowie kuchni, pokazaliśmy jak połączyć te dwa nurty w świątecznym menu.
Zanim uczestnicy przystąpili do przygotowywania dań, wzięli udział w warsztatach dekorowania pierników technikami i wzorami tradycyjnymi. Następnie przyszedł czas na pogłębianie kulinarnej wiedzy i umiejętności. Gość specjalny warsztatów, doświadczony szef kuchni Tomasz Królikowski, zaproponował dania inspirowane tradycją, jednak w nowoczesnym wydaniu i przygotowane na bazie sezonowych składników. W roli przystawki idealnie sprawdziła się terrina grzybowa z Szynką sarmacką Sokołów, serwowana z domowymi piklami, bagietką własnego wypieku oraz buraczanym puree. Daniem głównym był natomiast schab Sokołów, nadziewany kasztanami, przyprawionymi gałką muszkatołową, na wzór receptur z czasów Mikołaja Reja i z posypką ziołową. Całości dopełniały proste w wykonaniu, a jednocześnie bardzo pomysłowe i wykwintne dodatki, czyli karmelizowane jabłka z pietruszką, miodem i makiem.
Przepisy przygotowane przez Dominika Moskalenko – szefa kuchni Sokołów, były ukłonem w stronę kulinarnych klasyków. Zaproponowane przez niego dania zostały przyrządzone z polędwicy wołowej Sokołów. To jeden z najbardziej szlachetnych i kruchych elementów wołowych, idealny jako składnik wykwintnych potraw na uroczyste okazje, takich jak tradycyjny tatar wołowy oraz polędwica Wellington, pieczona w cieście francuskim, z dodatkiem duxelle, czyli redukowanych pieczarek, szpinaku i sosu truflowego.
Po gotowaniu nadszedł czas na wspólny posiłek, przy świątecznie zaaranżowanym stole. Towarzyszyła mu ożywiona dyskusja o bożonarodzeniowych tradycjach kulinarnych oraz pomysłach na odświeżenie klasycznego menu.
– Cieszę się, że podczas tych warsztatów udało nam się tak dobrze połączyć bożonarodzeniowe smaki o zróżnicowanym rodowodzie – podsumowuje Marcin Bałanda. – Spotkania w Akademii Qulinarnej Sokołów dają możliwość poznania sekretów pracy znakomitych szefów kuchni oraz inspirują do jeszcze bardziej twórczego, samodzielnego gotowania. Mam nadzieję, że nasi goście będą nie tyko czerpać z tej wiedzy, ale i przekazywać ją dalej, a przepisy z tych warsztatów sprawią, że to Boże Narodzenie będzie pełne wykwintnego smaku.
źródło: Sokołów
Oprac.: Klaudia Walkowiak