Tesco podsumowało pierwsze 100 dni programu przekazywania żywności na cele charytatywne. Do podopiecznych Federacji Polskich Banków Żywności trafiło ponad 80 ton produktów (warzyw, owoców i pieczywa). Wprowadzając program „Tesco. Oszczędzam. Nie marnuję. Przekazuję”, Tesco jako pierwsza sieć handlowa w Polsce, wykorzystała nowe możliwości otwarte przez zmianę ustawy o opodatkowaniu przekazywania żywności na cele charytatywne.
Program „Tesco. Oszczędzam. Nie marnuję. Przekazuję” to pierwszy, kompleksowy projekt przeciwdziałania marnowaniu żywności wprowadzony przez sieć handlową. Pionierski program przekazywania żywności ruszył w wersji pilotażowej 16 października ubiegłego roku. Efektem trwającej już ponad 100 dni akcji jest przekazanie ponad 80 ton żywności, które trafiły do podopiecznych Banków Żywności w całej Polsce. Jeśli przyjmiemy założenie, że 1 kg żywności wystarcza na przygotowanie posiłku dla 4 osób możemy oszacować, że dzięki dotychczasowej współpracy Tesco i Banków Żywności udało się przekazać żywność, która wystarcza na posiłki aż dla 320 000 osób.
Poprzez swój nowatorski projekt Tesco dąży do redukcji zjawiska marnowania żywności i ograniczania jej strat. Jest to możliwe dzięki wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań w sklepach Tesco i strategicznej współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności. Dzięki tej współpracy pełnowartościowa żywność stanowiąca nadwyżkę, jakiej sklep nie zdąży sprzedać przed upływem terminu przydatności do spożycia jest przekazywana najbardziej potrzebującym.
Do końca 2013 roku do akcji przekazywania żywności włączonych zostało 12 sklepów Tesco, a ich liczba wciąż rośnie. Pod koniec stycznia br. program został rozszerzony o kolejne 5 sklepów: w Gorzowie Wielkopolskim, Lublinie, Rzeszowie, oraz 2 sklepy w Gliwicach. Docelowo programem przekazywania żywności zostaną objęte wszystkie hipermarkety sieci w Polsce. Przekazywanie żywności rozpoczęło się od wybranych kategorii produktów, tj. warzyw i owoców, jako priorytetowych według rekomendacji Banków Żywności. W grudniu ubiegłego roku 5 pierwszych sklepów rozpoczęło przekazywanie kolejnej kategorii produktów – pieczywa. W ostatnich dniach dołączyło do nich pozostałe 7 sklepów.
– Cieszymy się z rosnących efektów naszej współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności. Proces przekazywania żywności wymagał od nas wypracowania bezpiecznych, gwarantujących zachowanie najwyższych standardów jakości procedur, co przekłada się na duże zaangażowanie koleżanek i kolegów w naszych sklepach. Osiągnięte przy dużym wsparciu pracowników wyniki umożliwiły wypracowanie rozwiązań, dzięki którym możemy zmniejszać marnotrawstwo żywności. Dążymy do tego, aby w perspektywie najbliższych miesięcy jak najwięcej hipermarketów Tesco w Polsce zostało włączonych do programu przekazywania żywności – mówi Czesław Grzesiak, Wiceprezes Zarządu Tesco Polska. – Jako sieć handlowa jesteśmy przykładem na to, że wprowadzone rozwiązania prawne mogą służyć rozszerzeniu skali przekazywania nadwyżek żywności osobom potrzebującym. Zachęcamy nasze koleżanki i kolegów z innych firm handlowych do podejmowania takich inicjatyw.”
Tesco Polska jest czołową siecią sklepów samoobsługowych działającą na polskim rynku. Szyldem Tesco opatrzonych jest ponad 450 sklepów, do których należą zarówno hipermarkety, jak i małe osiedlowe supermarkety. Tesco zatrudnia w Polsce prawie 30 000 pracowników i aktywnie przyczynia do gospodarczego rozwoju regionów inwestując w lokalne produkty i dostawców. Szacunek wobec żywności jest integralną częścią strategii marki Tesco i polityki społecznej odpowiedzialności firmy, zarówno na poziomie globalnym, jak i lokalnym. W oparciu o tę strategię oraz wieloletnie doświadczenia, Tesco wdrożyło nowatorski projekt „Tesco. Oszczędzam. Nie marnuję. Przekazuję”.