Kolejna edycja programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy” dobiegła końca. Przez 10 miesięcy zrealizowano w całej Polsce ponad 300 wycieczek edukacyjnych w sklepach Tesco, w których wzięło udział ok. 8000 małych odkrywców. W ramach programu nauczyciele mogli skorzystać także ze scenariuszy lekcji oraz założyć w szkole Klub Niemarnowania.
Od września 2016 r., gdy wystartowała pierwsza edycja, Tesco włączyło kilkadziesiąt swoich lokalizacji do programu „Od uprawy do potrawy”. Od tego czasu Społecznicy – specjalnie przeszkoleni pracownicy sklepów prowadzili „Ekspedycje Smaków”, czyli wycieczki dla uczniów szkół podstawowych z całej Polski. Projekt już od 3 lat realizuje swoją misję edukacyjną w zakresie zdrowego odżywiania, niemarnowania oraz pochodzenia żywności. Do realizacji projektu zaangażowali zostali patroni honorowi oraz partnerzy merytoryczni: Fundacja Szkoła na Widelcu, Funiversity oraz Federacja Polskich Banków Żywności.
Do trzeciej edycji programu zgłosiło się prawie 700 grup z całej Polski, co przekraczało dwukrotnie liczbę dostępnych miejsc na „Ekspedycję smaków”. Podczas wycieczek uczniowie przy sklepowej półce mieli okazję poznać nowe smaki, dowiedzieć się więcej o pochodzeniu żywności, zdrowym odżywianiu oraz niemarnowaniu jedzenia.
Istotnym elementem programu były także Kluby Niemarnowania, w które włączyło się w minionym roku około 1300 uczniów. Dzieci wraz z opiekunami realizowały działania mające na celu ograniczenie skali wyrzucanej żywności, zaczynając właśnie od szkolnych korytarzy. Do 65 założonych klubów trafiła również dedykowana gra planszowa „Zakupowe Mistrzostwa”.
W zaprojektowanej przez Tesco grze uczniowie wcielają się w pomocników kuchennych i zostają wysłani na misję zebrania produktów na obiad. Ich zadaniem jest poruszanie się po planszy i jak najszybsze uzbieranie wszystkich niezbędnych składników przy jak najmniejszej liczbie niepotrzebnych produktów. Jest to idealna gra edukacyjna – ułatwia ona nie tylko zakorzenienie dobrych nawyków zakupowych wśród najmłodszych, ale pokazuje również, że racjonalne żywienie bez marnowania potrafi być zabawą każdego dnia.
Kolejna edycja programu „Od uprawy do potrawy” w nowej formule rusza już we wrześniu.