Tesco  – Kulinarny eksperyment na 434 filmy

Aktualności

Tesco – Kulinarny eksperyment na 434 filmy

22 stycznia 2015

Uczniowie szkół podstawowych i gimnazjalnych z całej Polski wzięli udział w wielkim kulinarnym eksperymencie – przekonywali swoich rówieśników, że zdrowe gotowanie może być ciekawą, kreatywną zabawą! W konkursie Tesco dla Szkół – „Kulinarni Odkrywcy” wzięły udział aż 434 zespoły, które nakręciły 2-minutowe filmiki zachęcające do odkrywania i zabawy z kulinariami. Pomysłowość małych kulinarnych odkrywców zachwyciła Jury oraz ponad 100 000 internautów, którzy zdecydowali o wyborze laureatów!

Gotowanie odkrywane na nowo

Celem tegorocznej edycji, organizowanego od 2002 r. przez Tesco Polska konkursu, jest promowanie wśród uczniów zdrowego sposobu odżywania się, rozbudzanie kulinarnej wyobraźni i zachęcanie do rozwijania kreatywności i rozmaitych talentów. Temat jest szczególnie istotny, gdyż badania wykazują, że dzieci, które nie są uczone radzenia sobie w kuchni, znacznie częściej sięgają po niezdrowe przekąski i fast foody. 10 kategorii konkursowych umożliwiało uczniom wykazanie się swoimi  umiejętnościami językowymi, pomysłami na zdrowe posiłki lub znajomością lokalnej historii i regionalnych przepisów.

Kulinarni Odkrywcy opanowali polskie szkoły

434 prace konkursowe, w których tworzenie zaangażowane były zespoły z 372 szkół z całej Polski, umieszczone zostały na stronie internetowej www.tescodlaszkol.pl, gdzie przez prawie miesiąc ponad 100 000 internautów oddawało na nie głosy. Twórcy filmików i ich opiekunowie mobilizowali lokalne społeczności do głosowania właśnie na ich prace – w sumie na wszystkie filmy konkursowe oddano aż 1 609 916 głosów. Finalistów oceniło Jury ekspertów, w którego skład wchodzili m.in. krytyk kulinarny Robert Makłowicz, założycielka pierwszej szkoły gotowania dla dzieci Katia Roman-Trzaska, dietetyk Alicja Kalińska oraz scenarzysta i wykładowca Wajda School Maciej Sobieszczański.

Ugotowani na medal

Na podium znalazło się aż 26 zespołów, które zdobyły dla swoich szkół nowoczesne pracownie multimedialne lub szkolne sale kinowe. To jednak nie wszystko, co uczestnicy wynieśli z konkursu. „Udział w konkursie pozwolił nam rozwijać kulinarne pasje, ale także był okazją do promowania naszych pomysłów w środowisku lokalnym i nie tylko. Tworząc bardzo nietypową i oryginalną książkę kucharską, nie tylko świetnie się bawiliśmy, ale także zdobywaliśmy wiedzę i nowe umiejętności” – mówi Patrycja Sadło, opiekun zespołu ze Szkoły Podstawowej nr 6 w Bytomiu. „W związku z udziałem w konkursie środowisko szkolne zintegrowało się, a uczniowie nauczyli się, jak ważna jest współpraca i podejmowanie inicjatyw na rzecz społeczności szkolnej.”

Szansa dla każdej szkoły

Następna edycja konkursu filmowego już w przyszłym roku szkolnym. Natomiast dla szkół, którym podobała się ta wspólna nauka przez zabawę, już w marcu dostępne będą kolejne inspirujące wyzwania – np. stworzenie szkolnej gazetki ściennej na temat gotowania.  Zwycięskie szkoły nagradzane będą bonami towarowymi o wartości do 3 000 zł. Wszystkie placówki, które chciałyby wykorzystać szansę na urozmaicenie edukacji uczniów i przy okazji na podreperowanie budżetu, znajdą coś dla siebie na http://tescodlaszkol.pl/events.html.

Emocji ciąg dalszy

To nie koniec przygody! Na stronie www.tescodlaszkol.pl zgromadziła się publiczność ponad 100 000 użytkowników, którzy oprócz głosowania na filmy, sami stali się Kulinarnymi Odkrywcami wypełniając specjalne „misje” i kulinarne zadania. Ta edukacyjna zabawa wciąż trwa! Mniejsi i więksi kulinarni odkrywcy mogą uczestniczyć w ciągle uzupełnianych misjach i zdobywać punkty, dzięki którym można otrzymać nagrody, takie jak: roboty kuchenne, tablety, ekspresy do kawy i wiele innych.