Tamara Nosarzewska w zarządzie Pfeifer&Langen Polska

Aktualności

Tamara Nosarzewska w zarządzie Pfeifer&Langen Polska

Nową członkinią zarządu Pfeifer & Langen Polska S.A. została Tamara Nosarzewska. Będzie odpowiedzialna za obszar techniczno-produkcyjny w całej grupie ze szczególnym uwzględnieniem nowych technologii i digitalizacji.

– Chciałabym, żeby firma była zawsze o krok przed innymi. Nie tylko przed konkurencją, co oczywiste, ale też żeby wyprzedzała oczekiwania pracowników i kontrahentów. Ważne, żeby firma była nie tylko efektywna, ale też przyjazna dla środowiska i całego otoczenia – mówi o swoich zamierzeniach Nosarzewska. W jej zainteresowaniu będą wszelkie zastosowania nowych technologii – w procesie samej produkcji cukru oraz w innych obszarach – uszlachetniania, czy też uprawy buraka cukrowego.

Jest jedną z niewielu kobiet na kierowniczym stanowisku w przemyśle cukrowniczym. – Miałam wiele lat, by przyzwyczaić się, że pracuję w męskim środowisku. Już na studiach byłam jedną z zaledwie dwóch kobiet. Ale w Pfeifer & Langen Polska S.A. relacje zawsze były bardzo partnerskie, stawiało się na wykorzystanie potencjału i wiedzy – mówi Nosarzewska.

Jest absolwentką Wydziału Mechanicznego Energetyki i Lotnictwa Politechniki Warszawskiej. Od 20 lat związana z przemysłem cukrowniczym. Zaraz po studiach rozpoczęła pracę w dziale technicznym cukrowni w Glinojecku należącej wówczas do British Sugar. Kierowała tam najpierw działem produkcji paszowej, a później pakownią cukru. Gdy cukrownię przejęła firma Pfeifer & Langen Polska S.A., kierowała działem produkcji asortymentowej, gdzie zajmowała się m.in. rozbudową linii do produkcji cukrów płynnych. Od 2017 r. była dyrektorką cukrowni w Glinojecku, dzięki jej aktywności fabryka stała się liderem jeśli chodzi o efektywność produkcji w całej grupie. W 2020 r. objęła stanowisko dyrektora ds. produkcji podstawowej Pfeifer & Langen Polska S.A. Zajmowała się projektami strategicznymi dotyczącymi m.in. transformacji energetycznej i digitalizacji.

W ramach Grupy Pfeifer & Langen Polska S.A. produkcję cukru w Polsce prowadzą cztery cukrownie: w Środzie Wlkp., Gostyniu, Miejskiej Górce i w Glinojecku. Zakłady te skupują buraki wyłącznie od polskich plantatorów, swoje produkty sprzedają m.in. pod marką Diamant.