61% Polaków ma większe zaufanie do produktów posiadających certyfikat jakości – wynika z badań przeprowadzonych przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Liczba konsumentów, którzy sprawdzają, czy produkty spożywcze posiadają certyfikat systematycznie rośnie. Gwarancja jakości staje się również ważnym, obok ceny, czynnikiem decydującym o zakupie mięsa. Dla produktów z drobiu taką gwarancję jakości zapewnia certyfikat QAFP.
System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP jest oficjalnie uznanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi procesem gwarantującym wysoką jakość produktów spożywczych, w tym z drobiu. System funkcjonuje według zasad strategii „od pola do stołu” – czyli: obejmuje proces chowu z zachowanie warunków dobrostanu zwierząt i odpowiedniego żywienia, aż po proces produkcji w zakładzie ubojowo-rozbiorowym. Dla konsumenta kupno filetów z certyfikatem QAFP oznacza zakup produktu o wyjątkowych walorach. Logo Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP na opakowaniach mięsa drobiowego to gwarancja, że mięso jest świeże i nie było poddawane procesowi mrożenia.
Systemu QAFP cały czas ewaluuje i wychodzi naprzeciw oczekiwaniom konsumentów. W związku z tym dba o to, aby stale podwyższać wymagania dotyczące dobrostanu zwierząt oraz obniżeniu zużycia antybiotyków w chowie zwierząt. W Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP warunkiem koniecznym uczestnictwa jest przestrzeganie w zakresie dobrostanu zwierząt stosownych przepisów prawa krajowego i prawa UE. Dotyczy to w szczególności takich obszarów objętych systemem QAFP jak: chów, transport do rzeźni oraz ubój. Bardzo ważnym czynnikiem jest również unikanie bólu, cierpienia i stresu.
Więcej informacji o produktach QAFP dostępnych jest na stronie www.qafp.pl.
Kampania „Jakość z polskim certyfikatem” finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.