14 września ruszyła kolejna edycja marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo” – popularnego w Polsce programu edukacyjnego o zdrowym żywieniu. Już po raz szósty, setki tysięcy uczniów
w całej Polsce poznają zasady racjonalnego odżywiania. Do tej pory akcja gościła w ponad 70% szkół w naszym kraju! Program otrzymał w tym roku patronaty między innymi od Ministra Edukacji Narodowej, Ministra Sportu i Turystyki oraz Ministra Zdrowia. Ponadto, twarzą programu został Blow – popularny vloger z aż 1.300.000 subskrybentami na You Tube.
„Żyj smacznie i zdrowo” w liczbach
6 edycja programu marki WINIARY „Żyj smacznie i zdrowo” to kontynuacja żywieniowego programu edukacyjnego skierowanego do gimnazjalistów. W dotychczasowych edycjach wzięło w nim udział aż 11 261 szkół w Polsce. W praktyce oznacza to, że wiedzę dotyczącą zdrowego odżywiania zdobyło 523 026 gimnazjalistów, przy nieocenionej współpracy 10 300 nauczycieli! Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przede wszystkim kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród polskich gimnazjalistów. Odpowiednia edukacja we wczesnym okresie życia to najlepszy sposób, by cieszyć się dobrą formą i zdrowiem w późniejszych latach. Program ten to także niezwykła przygoda, która zachęca młodych uczniów do podejmowania pierwszych prób samodzielnego gotowania. Gimnazjaliści poznają również zalety wspólnych posiłków w rodzinnym gronie oraz zdobędą wiedzę na temat postaw proekologicznych oraz niemarnowania żywności.
Co nowego w programie?
Program w 6 edycji przeszedł metamorfozę. Zmianie uległa nie tylko cała szata graficzna i logotyp, ale także poszerzone zostały treści programu. Akcja skupia się głównie na aspekcie kulinarnym ─ chce poruszać w młodych pasję do gotowania. W tym roku do zespołu „Żyj smacznie i zdrowo” dołączyła nastoletnia gwiazda polskiego Internetu ─ znany ze swojego zamiłowania do gier komputerowych – youtuber Blow, który ma już ponad 1.300.000 subskrybentów na swoim kanale. Vloger wraz z dietetyczką Katarzyną Zadką oraz kucharzem Jerzym Pasikowskim sprawią, że gotowanie i nauka o zdrowym odżywaniu staną się ciekawym i pouczającym przeżyciem. To nie koniec nowości! W tym roku uruchomiony został specjalny konkurs dla najbardziej zaangażowanych szkół – Program Ambasadorski. Nauczyciele reprezentujący szkoły, dla których przekazywanie wiedzy z zakresu zdrowego trybu życia i racjonalnego jest pasją, zdobędą dla swoich szkół dodatkowe nagrody w postaci laptopów. Dzięki stronie www.zyjsmacznieizdrowo.pl uczniowie poprzez zabawę będą mogli zdobyć cenną wiedzę oraz odkryć świat prostych przepisów kulinarnych. Czekają tam na nich również quizy, szereg żywieniowych porad i wskazówek oraz moc konkursów. Osoby odwiedzający profil „Żyj smacznie i zdrowo” na Facebooku oraz kanał programu na YouTubie również znajdą tam wiele ciekawych treści.
Zgłosić się można już dziś!
Jak zatem zgłosić się do programu i rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywianiem? Nauczyciel zainteresowany udziałem w wydarzeniu powinien wypełnić formularz dostępny na stronie www.zyjsmacznieizdrowo.pl. Tam w kilku prostych krokach będzie mógł zgłosić udział swojej szkoły w programie. Organizatorzy ze swojej strony zapewniają bezpłatne materiały dydaktyczne, niezbędne do przeprowadzenia lekcji w klasach. Nauczyciele, którzy przeprowadzą lekcję wraz z klasami będą mogli wziąć udział w konkursie dla szkół. Polega on na zorganizowaniu Wydarzenia Społecznego, które będzie nawiązywało do idei programu „Żyj smacznie i zdrowo”. Spośród nadesłanych zgłoszeń konkursowych, Jury wybierze pięć najciekawszych inicjatyw. Na najlepszych jak co roku czekają wspaniałe nagrody! Do wygrania m.in. 5 warsztatów kulinarnych z udziałem Blowa dla zwycięskich zespołów, zestawy sprzętów kuchennych dla 40 klas oraz 15 laptopów dla najbardziej zaangażowanych szkół w ramach Programu Ambasadorskiego.
6 edycja programu „Żyj smacznie i zdrowo” została objęta patronatem honorowym Ministra Edukacji Narodowej, Ministra Sportu i Turystyki, Ministra Zdrowia, Rzecznika Praw Dziecka, Ośrodka Rozwoju Edukacji, Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, Rektora SGGW oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.