Szkolenia dla sprzedawców

Aktualności

Szkolenia dla sprzedawców

QMP – Dobra Wołowina zaprasza na bezpłatne szkolenia dla sprzedawców „Ekspert sprzedaży wołowiny wysokiej jakości QMP. Szkolenie odbędzie się w terminie 17-18 lipca 2017 roku w  Centrum Szkoleniowo Konferencyjnym, ul. Odrębna 4, Warszawa. Centrum położone jest na obszarze gminy Warszawa Wawer, otoczone malowniczym parkiem 3ha, 14 km od centrum Warszawy. Uczestnikom szkolenia organizatorzy zapewniają  bezpłatny nocleg.
Więcej informacji na temat szkolenia znajduje się poniżej – w notatce od organizatora.
ZAPRASZAMY NA BEZPŁATNE SZKOLENIE DLA SPRZEDAWCÓW „EKSPERT SPRZEDAŻY WOŁOWINY WYSOKIEJ JAKOŚCI QMP”
TERMIN SZKOLENIA: 17-18 lipca 2017
________________________________________
MIEJSCE SZKOLENIA: Centrum Szkoleniowo Konferencyjne, ul. Odrębna 4, Warszawa. Centrum położone jest na obszarze gminy Warszawa Wawer, otoczone malowniczym parkiem 3ha, 14 km od centrum Warszawy.
Uczestnikom szkolenia zapewniamy bezpłatny nocleg w Centrum Szkoleniowo Konferencyjnym.
________________________________________
NASZĄ OFERTĘ KIERUJEMY DO:
•    właścicieli delikatesów mięsnych
•    sprzedawców stoisk mięsnych
•    kierowników działów mięsnych
Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych poszerzaniem kompetencji, poznawaniem najnowszych, najskuteczniejszych technik sprzedaży bezpośredniej mięsa świeżego do udziału w naszym szkoleniu. 
________________________________________
W RAMACH SZKOLENIA OFERUJEMY SZEROKI PAKIET WSPARCIA SPRZEDAŻY W SKLEPACH. GWARANTUJEMY:
• Wysoki poziom merytoryczny szkolenia
• Interesujące zajęcia praktyczne
• Certyfikat dla uczestników po ukończeniu szkolenia: „Specjalista ds. sprzedaży wołowiny wysokiej jakości”
• Atrakcyjne gadżety dla uczestników
• Szeroką ofertę bezpłatnych materiałów promocyjnych wspierających sprzedaż wołowiny w sklepach
________________________________________
PROGRAM RAMOWY:
„Wzrost sprzedaży i lojalni klienci dzięki wysokiej, powtarzalnej jakości mięsa”
Pierwszy dzień: będzie prezentacją systemu QMP z perspektywy właściciela systemu jakości PZPBM, zakładu mięsnego oraz producenta żywca z certyfikatem – w sposób żywy, prosty i zrozumiały zaprezentowane zostanie czym jest w praktyce system jakości, jak tworzona jest jakość mięsa wołowego. 
Drugi dzień: będzie koncentrować się na analizie i identyfikacji potrzeb konsumenta. Co i jak komunikować konsumentowi aby nauczyć go, że wołowina może być pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu jeśli ma wysoką jakość.
Część praktyczna w cyklu 3 godzinnym każdego dnia dotyczyć będzie praktycznych umiejętności przygotowania ekspozycji oraz wiedzy na temat technik przygotowania kulinarnego różnych elementów wołowych niezbędna dla skutecznej sprzedaży tego mięsa.
Dzień 1 – 17 lipca (poniedziałek)
10:00-11:00
Rejestracja uczestników. Powitalna kawa z poczęstunkiem.
11:00-11:30 
Prelekcja: Polska wołowina wysokiej, gwarantowanej jakości – system certyfikacji wołowiny QMP (Quality Meat Program). Standardy i wymagania systemu gwarantujące jakość. Analogiczne systemy  jakości produkcji mięsa wołowego stosowane przez liderów na światowym rynku tj. Australia, USA, Japonia czy Wielka Brytania.
EKSPERT: Jerzy Wierzbicki – Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, przedstawiciel europejskich rolników zrzeszonych w Copa Cogeca w Grupie Dialogu Społecznego Jakość i Promocja przy Komisji Europejskiej. Sprawuje funkcję Przewodniczącego Grupy Roboczej Promocja Copa Cogeca. Był przewodniczącym Komitetu ds. Promocji w Radzie Gospodarki Żywnościowej – organu doradczego Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 
11:30-12:00 
Prelekcja: Kluczowa rola produkcji żywca wysokiej jakości w systemie QMP. Produkcja w zgodzie z naturą, z zachowaniem najwyższych standardów dobrostanu zwierząt – prezentacja zasad produkcji żywca przez producenta rolnego w certyfikowanym gospodarstwie.
EKSPERT: Józef Wojewódzki – Wiceprezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, przedstawiciel polskich rolników w Grupie Dialogu Obywatelskiego „Animal Products” przy Komisji Europejskiej w Brukseli, członek Komitetu Technicznego systemu  QMP, Właściciel gospodarstwa rolnego specjalizującego się w produkcji żywca wołowego.
12:00-12:30 
Prelekcja: Stan faktyczny na rynku wołowiny w Polsce. Dlaczego ten rynek jest wyjątkowo trudny jeśli chodzi o jakość i ceny. Wyzwania stojące przed zakładami mięsnymi oraz handlem w nadchodzących latach. Dlaczego polska wołowina najwyższej jakości wyjeżdża za granicę. Polska wersja katalogu UNECE jako wspólny, prosty język w handlu wołowiną.
EKSPERT: Alicja Wierzbicka – Prezes Elkopol sp. z o.o., ukończone studia doktoranckie: Wydział Inżynierii Produkcji. Katedra Podstaw Inżynierii. Autorka i współautorka licznych publikacji naukowo-badawczych, a także inicjatorka i uczestniczka wielu projektów naukowo-badawczych dotyczących ekonomiki produkcji wołowiny oraz jakości mięsa wołowego.
 12:30-13:30 
Obiad/Lunch
14:00-17:00 (z przerwą kawową)
Zajęcia praktycznie, w trakcie których uczestnicy szkolenia zostaną podzieleni na dwie pracujące równolegle grupy.:
Grupa 1: Warsztat z technik przygotowania atrakcyjnej ekspozycji mięsa wołowego w ladzie tradycyjnej – praktyczne zajęcia z przygotowania i ułożenia mięsa w ladzie, techniki porcjowania, podstawowe zasady i “sztuczki” ekspozycji zachęcającej klientów do zakupu mięsa wołowego. Każdy z uczestników sam przygotowuje ekspozycję pod okiem eksperta.
EKSPERT: Edward Nowak – technolog przetwórstwa mięsnego, wybitny specjalista ds. ekspozycji mięsa w ladzie tradycyjnej, ekspert ds. rozbioru, trener, doradca, esteta. W ramach swojej działalności szkoleniowej zajmuje się  wdrażaniem technologii rozbioru i pozyskiwania mięs kulinarnych. Prowadzi też szkolenia z zakresu: standardy funkcjonowania sklepu mięsnego, zasady ekspozycji i prezentacji produktów w ladzie chłodniczej, standardy merchandisingu, towaroznawstwo.
Grupa 2: Warsztat kulinarny – zastosowanie kulinarne poszczególnych elementów wołowych, dobieranie właściwej techniki kulinarnej do wybranego elementu wołowego, praktyczne porady kulinarne dotyczące różnorodnego przygotowania wołowiny – zajęcia praktyczne ze znanym mistrzem kuchni.
EKSPERT: Grzegorz Kazubski – wybitny znawca przygotowania mięsa wołowego, szkoleniowiec dla profesjonalistów i laureat licznych międzynarodowych zawodów kulinarnych. Manager Centrum Szkoleniowego HoReCa  Makro Cash and Carry Polska, były President of Polish Chef Association, od maja 2010 President of Polish BBQ Association, od sierpnia 2010 WBQA board member (President for the Baltic part of the World), Od 2012 Sanctioned Kansas City Barbeque Society judging.
18:00-21:00 
Uroczysta kolacja. Wielkie grillowanie oraz integracja środowiska handlowców i wymiana doświadczeń na świeżym powietrzu. Degustacja wołowiny QMP – poznanie bogatego smaku, soczystości i aromatu certyfikowanego mięsa przygotowanego przez mistrzów grillowania. 
Dzień 2 – 18 lipca (wtorek)
 
08:00-09:00
Śniadanie
09:30-12:30 (z przerwą kawową)
Zajęcia praktycznie, w trakcie których uczestnicy szkolenia zostaną podzieleni na dwie pracujące równolegle grupy.
Grupa 1: Warsztat kulinarny – zastosowanie kulinarne poszczególnych elementów wołowych, dobieranie właściwej techniki kulinarnej do wybranego elementu wołowego, praktyczne porady kulinarne dotyczące różnorodnego przygotowania wołowiny – zajęcia praktyczne ze znanym mistrzem kuchni.
EKSPERT: Grzegorz Kazubski – wybitny znawca przygotowania mięsa wołowego, szkoleniowiec dla profesjonalistów i laureat licznych międzynarodowych zawodów kulinarnych. Manager Centrum Szkoleniowego HoReCa  Makro Cash and Carry Polska, były President of Polish Chef Association, od maja 2010 President of Polish BBQ Association, od sierpnia 2010 WBQA board member (President for the Baltic part of the World), Od 2012 Sanctioned Kansas City Barbeque Society judging.
Grupa 2: Warsztat z technik przygotowania atrakcyjnej ekspozycji mięsa wołowego w ladzie tradycyjnej – praktyczne zajęcia z przygotowania i ułożenia mięsa w ladzie, techniki porcjowania, podstawowe zasady i “sztuczki” ekspozycji zachęcającej klientów do zakupu mięsa wołowego. Każdy z uczestników sam przygotowuje ekspozycję pod okiem eksperta.
EKSPERT: Edward Nowak – technolog przetwórstwa mięsnego, wybitny specjalista ds. ekspozycji mięsa w ladzie tradycyjnej, ekspert ds. rozbioru, trener, doradca, esteta. W ramach swojej działalności szkoleniowej zajmuje się  wdrażaniem technologii rozbioru i pozyskiwania mięs kulinarnych. Prowadzi też szkolenia z zakresu: standardy funkcjonowania sklepu mięsnego, zasady ekspozycji i prezentacji produktów w ladzie chłodniczej, standardy merchandisingu, towaroznawstwo.
12:30-13:30 
Obiad/Lunch
13:30-14:00
Prelekcja: Bogate właściwości odżywcze mięsa wołowego. Dlaczego wołowina jest jednym z najzdrowszych mięs idealnym dla ludzi aktywnych. Wyniki badań konsumenckich ProOptiBeef oraz odpowiedź na pytanie jaką wołowinę chcieliby wybierać polscy konsumenci jeśli chodzi o smak, kruchość i soczystość mięsa.
EKSPERT: Dr hab. inż., prof. nadzw. Agnieszka Wierzbicka – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Dyscyplina naukowa – Technologia żywności i żywienia. Katedra Techniki i Projektowania Żywności. Zakład Badań i Projektowania Żywności. Współautor pierwszego polskiego sytemu jakości produkcji wołowiny ”System QMP”.
14:00-14:30
Prelekcja: Trendy w handlu mięsem w sieciach i delikatesach mięsnych w nadchodzących latach. Na czym warto budować przewagi konkurencyjne w sprzedaży mięsa. Jak prawidłowo oznaczyć ekspozycję materiałami informacyjnymi by była ona atrakcyjna dla konsumenta. Co komunikować do konsumenta? Co jest dla niego ważne.
EKSPERT: Maria Woźniak – Prezes 4Future sp. z o.o.. Specjalistka ds. marketingu, komunikacji i strategii marketingowej. Projekt manager realizujący liczne kampanie na rzecz promocji produktów FMCG. Specjalizacja rynek HoReCa.
14:30-15:00
Podsumowanie spotkania, ankieta ewaluacyjna, rozdanie zestawów materiałów promocyjnych dla sklepów.
 
________________________________________
PRELEGENCI:
Prelegentami będą najlepsi eksperci w zakresie mięsa wołowego oraz handlu w Polsce. Zarówno wykłady merytoryczne jak i zajęcia praktyczne będą moderowane przez prowadzących tak, aby maksymalnie zaangażować uczestników szkolenia w proces nabywania wiedzy i nowych, unikalnych na polskim rynku umiejętności sprzedażowych w kategorii mięsa świeżego.