Sytuacja podażowo-popytowa na rynku drobiu

Aktualności

Sytuacja podażowo-popytowa na rynku drobiu

04 listopada 2019

Zgodnie z prognozą USDA światowa produkcja mięsa kurzego w 2019 r. osiągnie 99,6 mln ton i będzie o 4% większa niż w 2018 r. Na rok 2020 prognozowany jest dalszy jej wzrost do rekordowego poziomu 103,5 mln ton. Do zwiększenia globalnej produkcji w 2020 r. szczególnie przyczyni się dynamiczny rozwój produkcji drobiarskiej w Chinach, będący konsekwencją dużego ograniczenia produkcji trzody chlewnej z powodu epidemii wirusa ASF.

Według prognozy Komisji Europejskiej produkcja drobiu w UE w 2018 r. osiągnie 15,6 mln ton (w ekwiwalencie tuszek), o 2,5% więcej niż w roku 2018. KE prognozuje, że w roku 2020 produkcja drobiu zwiększy się zaledwie o 1,5%, do 15,9 mln ton. Do spowolnienia tempa wzrostu produkcji przyczyni się wolniej rosnący popyt eksportowy oraz konsumpcja wewnętrzna.

Zgodnie z danymi GUS w Polsce w okresie od stycznia do września 2019 r. w zakładach przemysłu drobiarskiego zatrudniających 50 i więcej pracowników wyprodukowano łącznie 2044 tys. ton mięsa drobiowego, o ponad 2% więcej niż przed rokiem. Analitycy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przewidują, że produkcja drobiu w całym 2019 r. w odniesieniu do roku 2018 może wzrosnąć o 5-6%.

Według danych Komisji Europejskiej w okresie od stycznia do sierpnia 2019 r. unijny eksport produktów drobiowych był o 9% większy niż przed rokiem i wyniósł 1265 tys. ton. Głównymi kierunkami sprzedaży drobiu z UE do krajów trzecich były: Filipiny (142 tys. ton), Ghana (124 tys. ton), Ukraina (113 tys. ton). Zgodnie z prognozą KE w całym 2019 r. tempo wzrostu unijnego eksportu drobiu na rynki krajów trzecich wyniesie 4,5%. Komisja Europejska przewiduje, że w 2020 r. dynamika wzrostu eksportu drobiu ulegnie redukcji do 2,7%.

Zgodnie z danymi KE od stycznia do sierpnia 2019 r. do UE zaimportowano 577 tys. ton produktów drobiowych, o 7,4% więcej niż w porównywalnym okresie 2018 r. Drób importowany był przede wszystkim z Tajlandii (216 tys. ton), Brazylii (215 tys. ton) i Ukrainy (89 tys. ton). Zgodnie z prognozą Komisji Europejskiej w całym 2019 r. import drobiu będzie o 6% większy niż w 2018 r.

Od stycznia do sierpnia 2019 r. z Polski wyeksportowano 1145 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 11% więcej niż w analogicznym okresie 2018 r. Z tej ilości na rynku UE krajowi przedsiębiorcy sprzedali 860 tys. ton asortymentu drobiowego, o 6% więcej niż przed rokiem, podczas gdy do krajów pozaunijnych wyeksportowano 286 tys. ton, o 27% więcej.

Na rynku UE głównymi odbiorcami mięsa drobiowego z Polski były Niemcy (15% udział – 141 tys. ton), Holandia (9% – 80 tys. ton), Wielka Brytania (8% – 76 tys. ton) oraz Francja (6% – 60 tys. ton). Poza UE mięso drobiowe wywożone było głównie na Ukrainę, do RPA i do Hongkongu. Według prognozy IERiGŻ-PIB eksport drobiu z Polski w całym 2019 r. może zwiększyć się o 8% w stosunku do roku 2018. W pierwszym półroczu 2020 r. eksport drobiu będzie rozwijał się w tempie 6%.

 Import drobiu do Polski w okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2019 r. wzrósł o 12% do 125 tys. ton. IERiGŻ-PIB prognozuje, że w całym 2019 r. import żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiowych będzie o 7% większy niż w 2018 r.

Źródło: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Foto: Pixabay