Po wielkim sukcesie i zainteresowaniu wędzarnią wędlin E.Leclerc we Wrocławiu podjął decyzję o otwarciu wędzarni ryb. Od 06 marca klienci hipermarketu mogą zaopatrzyć się pachnące i jeszcze ciepłe wędzone makrele, piklingi, pstrągi czy łososie. Z czasem w gamie oferowanych wędzonych ryb znajdą się węgorze, dorsze i halibuty.
Odpowiednio dobrana dieta, bogata w niezbędne dla organizmu składniki przynosi długofalowe korzyści. Powinna być właściwie zbilansowana i wzbogacona w mikroelementy, białka i tłuszcze. Warto aby znalazły się w niej ryby. Niezależnie, świeże, mrożone czy wędzone ryby zawierają w sobie tłuszcze o wiele bardziej wartościowe od tych zawartych w mięsie zwierzęcym.
Zamiast łoju bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe, zjadając rybę otrzymujemy szczególny rodzaj tłuszczu będący cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy D, a warto pamiętać, że jesteśmy stale narażeni na niedobór tych składników. Dlatego, powinno się spożywać ryby przynajmniej kilka razy w miesiącu.
Uruchomienie wędzarni ryb w E.leclerc we Wrocławiu jest unikatowym projektem. Przeszklona konstrukcja wędzarni umożliwia obserwowanie i śledzenia całego procesu wędzenia, w którym wykorzystano tradycyjne receptury. Ryby wędzone są na dymie z drewna olchowego, co daje intensywny zapach i aromat. Pogodzono tradycyjne metody produkcji
z dbałością o wysokie standardy higieniczne.