Według raportu FAO międzynarodowe ceny cukru rosły we wrześniu drugi miesiąc z rzędu. Indeks cen tego produktu wyniósł średnio 162,7 punktu, co oznacza wzrost o (9,8 procent) w porównaniu z sierpniem i osiągnięcie najwyższego poziomu od listopada 2010 r.
Wzrost cen wynikał głównie z rosnących obaw związanych z zaostrzeniem perspektyw globalnej podaży w sezonie 2023/24. Odzwierciedla to głównie wczesne prognozy wskazujące na spadki produkcji u kluczowych producentów cukru, Tajlandii i Indii, ze względu na bardziej suche niż zwykle warunki pogodowe związane z dominującym zjawiskiem El Nio.
Do wzrostu światowych cen cukru przyczyniły się także wyższe międzynarodowe ceny ropy naftowej. Jednakże duże zbiory obecnie odbywające się w Brazylii, w sprzyjających warunkach pogodowych, w połączeniu z osłabieniem reala brazylijskiego w stosunku do dolara amerykańskiego, ograniczyły miesięczny wzrost światowych cen cukru.
Źródło: FAO
oprac. red.