Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych: Walentynki – słodkości prosto z serca

Detal/Hurt

Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych: Walentynki – słodkości prosto z serca

24 stycznia 2023

Nie sposób wyobrazić sobie okazywania miłości bez słodkich podarunków, pachnących, aromatycznych przysmaków, zwłaszcza w Dzień Św. Walentego.

Chociaż w Polsce obchodzone jest od niedawna, to zdobyło serca polskich zakochanych. Mało kto o nim nie słyszał, a wielu  14 lutego rezerwuje czas by spędzić go tylko we dwoje. Okazuje się,  że to właśnie słodycze należą do najchętniej wybieranych na tę okazję podarunków.

Historycznie na słodycze mogli pozwolić sobie tylko najbogatsi, bo ich podstawowe składniki, cukier czy kakao nie należały do produktów łatwo dostępnych, ani tanich. Chociaż obecnie mamy do dyspozycji szeroką gamę czekoladowych wspaniałości w przystępnych cenach, słodki podarunek tak samo, jak kiedyś wyraża jak cenna i ważna jest dla darczyńcy osoba obdarowana.

Od lat chętnie wręczamy sobie czekoladki, ciastka, lizaki i inne przedmioty w kształcie serca, które w ten sposób symbolicznie przekazujemy drugiej osobie. Spośród wielu propozycji dostępnych na rynku walentynek, niesłabnąca popularnością cieszy się czekolada w przeróżnych kształtach i smakach.

Od serca dla serca

Wielu przeciwników tej sympatycznej okazji podnosi,  że Walentynki podobnie jak Dzień Kobiet powinny trwać cały rok. Dla innych, pomysł codziennego celebrowania uczuć i poddawania się romantycznym porywom wydaje się niedorzeczny, a nawet szkodliwy. Z punktu widzenia zdrowego serca i układu krążenia Walentynki, jako okazja do obdarowywania się czekoladowymi łakociami mogłyby odbywać się nawet trzy razy w tygodniu.

Od dawna wiadomo, że czekolada zawiera wiele ważnych dla organizmu człowieka minerałów, jak potas, magnez, wapno, fosfor, żelazo, cynk i miedź, jednak stosunkowo nowym odkryciem naukowców jest wpływ czekolady właśnie na pracę serca. Obecne w czekoladzie flawonoidy obniżają ciśnienie krwi, a ponadto uszczelniają  i uelastyczniają naczynia krwionośne. Wyniki badań wykazały, że regularne spożywanie bogatej we flawonoidy czekolady (porcja 30 gramów tygodniowo) obniża ryzyko chorób serca o 32%*.

Rozsądne spożywanie słodkich prezentów z korzyścią dla zdrowia, zachęca do obdarowywania ukochanych osób częściej niż raz w roku. Tym bardziej w dniu Świętego Walentego nikomu nie powinno zabraknąć słodkiego serca. Dzisiaj, w czasach pandemii ludzie potrzebują bliższych kontaktów międzyludzkich, miłości, ciepła ze strony bliskich, dlatego jest to niepowtarzalna okazja, by obdarować kogoś uśmiechem, dobrym słowem oraz pysznymi łakociami (w postaci czekolady, bombonierek, pralinek, ciasteczek, lizaków i innych pysznych niesamowitości).