Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Cukierniczych i Czekoladowych POLBISCO: Słodki smak luksusu

Gospodarka

Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Cukierniczych i Czekoladowych POLBISCO: Słodki smak luksusu

17 stycznia 2023

Czekolada, ciastka, cukierki — smak słodyczy od zawsze był synonimem luksusu, na który kiedyś mogły pozwolić sobie tylko wąskie grupy obywateli. Obecnie, mimo że są szeroko dostępne, wciąż uważane są za produkty ekskluzywne.

Trochę historii

Pierwszym słodkim specjałem był miód, znany już w Starożytnym Egipcie. Jego poszukiwacze stanowili elitarny, powszechnie szanowany zawód. Miód powszechnie był i jest znany jako cenny produkt odżywczy mający właściwości lecznicze. Obecnie jest wspaniałym dodatkiem do słodkich ciasteczek, batoników zbożowych, a przede wszystkim od dawnych czasów pierników.

Innym składnikiem wykorzystywanym do produkcji słodyczy jest cukier. Prawdopodobnie po raz pierwszy stosowany był przez mieszkańców Polinezji, a stamtąd trafił do Indii. Produkt zaczął rozpowszechniać się podczas ekspansji ludów Arabskich w VII wieku n.e. W Persji Arabowie odkryli uprawy trzciny cukrowej i zaczęli go wytwarzać na podbitych terenach. W Europie sławę zyskał po Wyprawach Krzyżowych i od tej pory stał się luksusowym towarem importowym.

W okresie średniowiecza słodycze były już dobrze znane, jednak zarezerwowane tylko dla elit.

Nie mogło ich zabraknąć na wystawnych przyjęciach. Słodycze uwielbiane były przez Arabów. Ich luksusowym przysmakiem był faludadż wytwarzany z miodu, mąki kartoflanej, masy migdałowej, często nadziewany orzechami. Słodkie przysmaki były także stałym elementem królewskich i arystokratycznych przyjęć – stoły w średniowiecznej Francji zastawiano sernikami, piernikami, smażonymi na patelni ciastkami i innymi niedostępnymi dla ogółu słodkościami.

Słodycze jeszcze przez wieki były oznaką bogactwa i luksusu. W Polsce w okresie PRL-u często wykorzystywano trudno dostępne słodycze jako łapówki, a na domowych stołach pojawiały się rzadko, wieńczyły raczej specjalne okazje.

Czekoladowe dzieło sztuki

Obecnie dostępna jest szeroka gama produktów czekoladowo-cukierniczych. Producenci prześcigają się w propozycjach, które są w stanie zaspokoić nawet najbardziej wybredne gusta. Wśród tych licznych propozycji znajdą się również wyroby unikalne, często wytwarzane ręcznie.

Najbardziej luksusowe słodycze produkuje się ze specjalnie sprowadzanych do tego celu składników. Czekolada z charakterystycznym wzorem barcelońskiej kostki brukowej, pralinki z karmelowym nadzieniem aromatyzowanym zapachem czarnej porzeczki czy bombonierki ułożone w kształcie planet – to słodkie dzieła sztuki, które podkreślają niezwykłość tych produktów. Ekskluzywne czekoladki są sprzedawane po wygórowanych cenach, jednak chętnych do kupna nie brakuje.

Słodkie prezenty

Bombonierki, pralinki, czekolady – ekskluzywne i elegancko opakowane są dobrym prezentem na każdą okazję. Oprócz tradycyjnych słodkich podarunków popularne są też specjalne, przystrojone kosze gdzie znajdziemy słodycze różnego rodzaju – cukierki, ciastka, czekoladki.

Idealnie nadają się na zbliżający się Dzień Babci, Dzień Dziadka który jest doskonałym pretekstem
do podarowania mamie odrobiny luksusu. Oprócz rozkosznego smaku jakiego dostarczają, słodycze zwłaszcza te z dodatkiem czekolady mają też pozytywny wpływ na nasz organizm.

Nie tylko mamie, ale każdemu z nas przyda się dawka cennych składników zawartych w czekoladzie. Zawiera ona bowiem cenne dla organizmu składniki takie jak: magnez, potas, cynk, a także witaminy A, E, B6, B12. Ponadto endorfiny, czyli tak zwane hormony szczęścia, wydzielane po zjedzeniu czekolady natychmiast poprawią nam samopoczucie.

Jak się okazuje słodki podarunek łączy przyjemne z pożytecznym, dlatego nie zastanawiajmy się dłużej nad wyborem prezentu!

Mimo, że okazji do wręczenia wykwintnych słodyczy jest dużo, radość bliskim w postaci słodkiej niespodzianki warto sprawiać nie tylko w dniu ich święta.