Co jest najważniejsze podczas sylwestrowej zabawy? Dobry humor i… smaczne przekąski. Klasyczne imprezowe menu warto wzbogacić o nowe, ciekawe smaki. Idealnym dodatkiem będą pasty warzywne Ajvar Podravka, przygotowane zgodnie z oryginalną chorwacką recepturą, które nadadzą potrawom śródziemnomorskiego charakteru.
Słone paluszki, krakersy, zawijańce z ciasta francuskiego czy kanapki to klasyki serwowane podczas niemal każdej imprezy. Sylwester to jednak szczególna noc, która wymaga wyjątkowej oprawy, również w kwestii serwowanego poczęstunku. Dlatego warto zaskoczyć gości i sprawić, że powitanie nowego roku będzie niezapomniane i wyjątkowo smaczne.
Choć noworoczna zabawa przypada w samym środku zimy, nic nie stoi na przeszkodzie, by zaskoczyć gości i przywołać wspomnienia wakacyjnych, letnich imprez. Będzie to możliwe dzięki pastom warzywnym Ajvar Podravka, które nadadzą potrawom niezwykłego, śródziemnomorskiego charakteru. Przygotowane są zgodnie z oryginalną chorwacką recepturą, z dojrzałych w słońcu papryk i bakłażanów oraz starannie dobranych przypraw. Dzięki temu, że Ajvar Podravka występuje w kilku wariantach smakowych – łagodny i ostry, a także z sosem chrzanowym, z cebulką oraz BBQ – daje szansę na przygotowanie różnorodnych przekąsek, które na pewno trafią w gust niejednego imprezowicza i przeniosą go do słonecznej Chorwacji.
Pasty warzywne Ajvar Podravka dają nieskończenie wiele możliwości podczas przygotowywania szybkiego i prostego poczęstunku. To przede wszystkim doskonały dodatek do wielu rodzajów mięs pieczonych, smażonych, duszonych, a także wędlin. Stanowią idealny dodatek do ciepłych przekąsek – tostów, ślimaczków z ciasta francuskiego, a nawet… faszerowanych pomidorów. Świetnie zastąpią również dipy serwowane do świeżych warzyw pokrojonych w słupki, paluszków chlebowych lub nachosów (pasty w różnych wersjach smakowych możesz podać w oddzielnych miseczkach, by każdy z gości mógł wybrać swoją ulubioną).
Propozycja przekąski idealnej na sylwestrową imprezę – mięsno-warzywne roladki z tortilli z Ajvarem z cebulką Podravka.
Składniki: 2 placki tortilli, 150 g serka śmietankowego, 10 dag szynki w plasterkach, 4 duże liście sałaty, 1 pomidor, 3 łyżeczki Ajvaru z cebulką Podravka, bazylia
Sposób przygotowania: Placki tortilli posmaruj grubą warstwą serka, wcześniej wymieszanego z Ajvarem z cebulką Podravka. Następnie ułóż liście sałaty, plasterki szynki oraz plastry pomidora i posyp listkami bazylii. Tortillę zwiń ciasno w rulonik, a następnie pokrój w około 2 cm plasterki. Podawaj z Ajvarem Podravka.