Polska Reprezentacja Kucharzy Juniorów wspierana w tym roku przez Selgros Cash&Carry i Transgourmet osiągnęła najlepszy wynik w historii na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie. Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna (IKA) jest jednym z najbardziej prestiżowych wydarzeń w branży gastronomicznej na świecie. Erfurt po raz piąty zamienił się w mekkę dla kucharzy i smakoszy z całego świata. W trakcie 4 dni trwania imprezy, w dniach 22-25 października, około 2000 kucharzy z 50 krajów przygotowywało ponad 7000 niezwykłych dań. Wielki wkład w sukces polskich kucharzy miał Selgros Cash&Carry i Transgourmet, który zapewnił młodym adeptom sztuki kulinarnej wspaniałe warunki do treningów w swojej Akademii Kulinarnej w Ożarowie oraz merytoryczne wsparcie ekspertów kulinarnych – Karola Lisińskiego i Krystiana Zalejskiego.
– Nasza drużyna dzięki Transgourmet trenowała przed olimpiadą tak długo i intensywnie jak nigdy. Dzięki temu udało się nam osiągnąć tak doskonały wynik. Gdyby nie ogromne wsparcie Selgros Cash&Carry i Transgourmet nie byłoby nas w Erfurcie. Firma zapewniła nam wspaniałe miejsce do treningów oraz wszystkie niezbędne do przyrządzania dań produkty – mówi Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Polska reprezentacja zdobyła medale w dwóch konkurencjach. W pierwszej młodzi kucharze stanęli przed zadaniem polegającym na przygotowaniu 60 trzydaniowych posiłków dla 60 osób. Z kolei w drugiej konkurencji drużyny musiały przygotować bufet jadalny. Perfekcja wykonania efektownych potraw dała naszym kucharzom srebrny i brązowy medal. – Jesteśmy bardzo dumni z sukcesów, które osiągnęliśmy w Erfurcie. Chcemy teraz powołać drużynę kucharzy seniorów, która za dwa lata wystąpi na Pucharze Świata w Luksemburgu. Jesteśmy pewni, że dzięki ciężkiej pracy i wsparciu Selgros Cash&Carry i Transgourmet jesteśmy w stanie przywieźć stamtąd kolejne medale, a warto podkreślić, że dotychczas jeszcze nam się to nie udało – powiedział Jarosław Uściński.
Osiągnięcia polskiej reprezentacji w Erfurcie to także sukces doradców kulinarnych Selgros Cash&Carry i Transgourmet, którzy spędzili z drużyną wiele godzin na przygotowaniach do olimpiady. – Wspólnie z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni pomogliśmy reprezentacji kucharzy juniorów w przygotowaniach do imprezy. Olimpijczycy ciężko trenowali w naszej Akademii Kulinarnej w Ożarowie Mazowieckim, szkoląc się w sztuce przyrządzania dań na zimno i ciepło. W trakcie treningów zapewniliśmy drużynie juniorów doskonałe warunki do treningów w naszym bogato wyposażonym studiu kulinarnym oraz stały dostęp do świeżego mięsa, ryb i owoców morza, warzyw i owoców oraz wielu innych produktów – mówi Karol Lisiński, Manager Centrum Doradztwa Kulinarnego Transgourmet i Selgros Cash&Carry.