Odbyła się kolejna aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zwiększył się na niej do 1014 pkt. wobec 1005 pkt. na poprzedniej aukcji przeprowadzonej 6 lutego (wzrost o 0,9%), co było znacząco poniżej oczekiwań rynku. Była to już 6 aukcja z rzędu, na której odnotowano wzrost indeksu.
Wzrost cen miał szeroki zakres i dotyczył 6 z 9 produktów wchodzących w skład indeksu GDT. Najsilniej zdrożały ser Cheddar (+2,9%), odtłuszczone mleko w proszku (+2,8%) oraz kazeina podpuszczkowa (+2,7%). Wolumen sprzedanych towarów zwiększył się do 25 324 ton wobec 23 326 ton na poprzedniej aukcji (+8,6%).
Eksperci Credit Agricole Bank Polska przyznają, że wyraźne spowolnienie wzrostu cen na aukcji GDT może sugerować, że negatywny wpływ fali upałów, jaka wystąpiła w Nowej Zelandii na produkcję mleka w tym kraju został już wyceniony przez uczestników rynku. W kolejnych miesiącach uwaga rynku w coraz większym stopniu skupiona będzie na produkcji mleka w Unii Europejskiej, gdzie w maju nastąpi sezonowy szczyt skupu. Przy założeniu przeciętnych na tle historycznym warunków agrometeorologicznych analitycy oczekują wyraźnego zwiększenia dynamiki skupu mleka w Unii, co będzie oddziaływało w kierunku spadku cen produktów mlecznych. Stąd uważają, że obserwowany od początku 2019 r. silny wzrost indeksu GDT jest przejściowy.
Foto: Pixabay