Nie od dziś wiadomo, że dobre jedzenie poprawia humor. Właśnie dlatego zioła i przyprawy są tak ważne w codziennym gotowaniu. Galeo radzi, aby jesienią i zimą nie żałować w kuchni szczególnie cynamonu, bazylii i oregano.
Cynamon jest niezastąpiony szczególnie jesienią i zimą: do pieczonych jabłek, szarlotek czy grzańców. Jego szczypta nadaje niezwykłego aromatu kawie i herbacie. Pasuje również doskonale do jagnięciny. Działa rozluźniająco i pozytywnie wpływa na samopoczucie. Co ciekawe, aby poprawić humor, wystarczy już sam zapach tej przyprawy.
Jeśli wolimy wytrawne dania, w okresie jesienno-zimowym najlepiej zaopatrzyć się w zapas bazylii, a następnie wykorzystać go do dań z pomidorami, sałatek, twarogów, makaronów czy ryb i drobiu. Uważa się, że ta niezwykła roślina działa przeciwdepresyjne, poprawia nastrój i jest afrodyzjakiem.
Samopoczucie w pochmurne dni poprawi też oregano – przyda się zwłaszcza w stresujących momentach, ponieważ wg medycyny ludowej ma działanie uspokajające. Niezależnie jednak od przypisywanych mu właściwości, oregano doskonale pasuje do mięs i ryb, dań z pomidorów i świetnie komponuje się z roślinami strączkowymi, które są ważnym elementem diety. Jego szczypta wystarczy, aby nadać wspaniałego smaku potrawom, które, ciepłe i pachnące, z pewnością poprawią humor każdemu.