Krem z groszku w nowej odsłonie? Zaskocz domowników niespotykanym połączeniem i zamiast grzanki zaserwuj im… chrupiące paluszki rybne.
Nie ma nic gorszego niż nuda w kuchni. Na szczęście, czasem wystarczy tylko mała zmiana, aby znane potrawy nabrały niespotykanego dotąd smaku. FRoSTA przedstawia swój sposób na klasyczny krem z groszku. Kultowe, uwielbiane przez pokolenia Złote paluszki rybne FRoSTY występują tu w duecie z delikatną, gęstą zupą. Połączenie, uzupełnione orzeźwiającym sosem miętowym, sprawdzi się jako sycący, łatwy do przygotowania obiad, który posmakuje każdemu.
Złote paluszki rybne w kremie z groszku – przepis Bartosza Liska – szefa kuchni warszawskiego Lokalu na rybę
Składniki:
• 1 opakowanie Złotych paluszków rybnych FRoSTY
Bulion warzywny:
• 3 marchewki
• 1/4 selera
• liście pora
• 1 korzeń pietruszki
• 10 ziaren ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• 1,5 l wody
Zupa krem:
• 750 ml bulionu warzywnego
• 450 g mrożonego zielonego groszku
• biała część pora
• 1 cebula czosnkowa
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• sól
• pieprz
Sos miętowy:
• 150 g gęstego jogurtu
• 3 gałązki świeżej mięty
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
• liście mięty do przystrojenia
Przygotowanie:
1. Pokrój warzywa do bulionu, zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem aż zmiękną.
2. Odcedź bulion.
3. Pokrój warzywa do zupy krem: por w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek drobno posiekaj i podsmaż je na oleju.
4. Dodaj groszek i gorący bulion. Gotuj około 10 minut aż groszek zmięknie, ale nie straci koloru.
5. Zblenduj zupę na krem i dopraw do smaku.
6. Przygotuj sos miętowy: liście mięty utrzyj w moździerzu, wymieszaj z jogurtem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Upiecz Złote paluszki rybne w piekarniku zgodnie ze sposobem przygotowania podanym na opakowaniu.
8. Zupę wlej do talerza, włóż 2 paluszki i ozdób sosem miętowym oraz listkami mięty.