Spadek produkcji cukru w Polsce

Aktualności

Spadek produkcji cukru w Polsce

W ubiegłym roku polskie cukrownie wyprodukowały 2,14 mln ton cukru, co oznacza spadek o ponad 3% w skali roku – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. W 2020 r. również ma nastąpić zmniejszenie produkcji, co z kolei przełoży się na wzrost cen na sklepowych półkach.

Michał Gawryszczak, dyrektor biura w Związku Producentów Cukru w Polsce cytowany przez „Dziennik Gazetę Prawną” zaznacza, że spadek produkcji jest efektem „suszy, krótszej kampanii cukrowniczej oraz zamknięcia jednego z 18 zakładów działających w kraju”. DGP zaznacza, że zjawisko to jest pierwszym spadkiem od 2015 r.

Przewidywana mniejsza produkcja w 2020 r. powinna oznaczać wzrost cen i lepsze wyniki finansowe cukrowni. Na łamach DGP zaznaczono, że ceny cukru będą wzrastać powoli i nie powtórzy się sytuacja z 2011 r., w którym kilogram cukru w sklepie kosztował niemal 5 zł

Źródło: „Dziennik Gazeta Prawna” za Business Insider

Foto: bigstockphoto.com