Według notowań MRiRW przeciętna cena zbytu masła w blokach w 3 tyg. czerwca 2019 r. w Polsce osiągnęła poziom 1556 zł/100 kg, co było wartością najniższą od września 2016. Od początku 2019 ceny masła zmniejszyły się o 13%, a w relacji rocznej o ponad 30% – wyliczają analitycy PKO Banku Polskiego.
Spadek cen jest wynikiem tendencji na rynku światowym. Zwiększenie podaży masła z Nowej Zelandii (największy eksporter masła na świecie) – eksport z Nowej Zelandii w pierwszych 4 miesiącach 2019 wzrósł o 17% rok do roku, do 182 tys. t (za CLAL), czemu sprzyjał wzrost produkcji mleka w tym kraju w sezonie 2018/2019, istotnie obniżyło popyt na masło z Unii Europejskiej. Według danych Komisji Europejskiej sprzedaż zagraniczna w okresie styczeń-kwiecień 2019 r. zmalała o 14% rok do roku do blisko 58 tys. t mimo wzrostu jego produkcji o 2,4% rok do roku (dane KE).
Silny wzrost cen produktów białkowych nie równoważy w pełni obserwowanego spadku cen masła. Cena mleka w ekwiwalencie masła i odtłuszczonego mleka w proszku w pierwszych 3 tyg. czerwca 2019 r. obniżyła się aż o 19% rok do roku. Ceny pełnego mleka w proszku utrzymują poziom wyższy niż przed rokiem (+8%), jednak z malejącą dynamiką. Wzrost wynika z silnego spadku produkcji w UE – o 11,5% rok do roku w okresie styczeń 2019-kwiecień 2019.
Źródło: Agro Nawigator PKO Banku Polskiego
Foto: Pixabay