Gdy kompozycja najróżniejszych składników na kanapce lub przekąsce nie wystarcza, warto sięgnąć po sprawdzone Sosy Kieleckie. Zawsze są pod ręką, w słoiczkach o optymalnej gramaturze i smakują wszystkim – bez względu na wiek. Dziś testujemy dwa, totalnie różne warianty – curry i cygański.
Dlaczego właśnie sos ma urozmaicić nasz lunch? Bo można wykorzystać go na wiele sposobów:
• jako bazę do kanapek – rozsmarujmy go na pieczywie zamiast masła, humusu lub pasty,
• jako uzupełnienie sałatek – to świetna alternatywa dla oliwy lub majonezu,
• jako dodatek do mięs – jeśli zabieramy ze sobą do pracy gotowe posiłki.
Nieoczywisty aromat sosów przełamie rutynę. Dania można przygotować wcześniej w domu, ale jeśli jest możliwość przyrządzenia lunchu na chwilę przed podaniem, sosy można zabrać ze sobą do pracy. Słoiczki o gramaturze 180 – 200 g nie obciążą za bardzo bagażu.
Jeśli szukamy niecodziennych smaków, warto zainspirować się kuchniami świata. Jedną z chętniej wybieranych w porze lunchu jest kuchnia azjatycka. Jej znakiem charakterystycznym jest curry – mieszanka przypraw. Najczęściej komponuje się ją z kurkumy, gałki muszkatołowej, kolendry, czarnego pieprzu, imbiru, kardamonu, cynamonu, chili oraz kminu rzymskiego z odrobiną soli. Takie połączenie odpowiada za specyficzny aromat – wyrazisty, ale nie ostry. Genialnie sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym jako dodatek do rozgrzewających zup lub dań jednogarnkowych. My szczególnie polecamy połączenie Sosu Kieleckiego curry z gotowanym kurczakiem i ryżem. Danie będzie lekkie, bogate w białko, a do tego niesłychanie aromatyczne.
Do każdej z wytrawnych przekąsek warto dodać sos, który podkreśli smak składników. W tym przypadku polecamy Sos Kielecki cygański. Wyjątkowo zasmakuje miłośnikom kuchni bałkańskiej. Wyróżnia się smakiem dojrzałych pomidorów i ma duże wyczuwalne cząstki papryki i cebuli. Z pewnością dostanie też plusa za konsystencję, ponieważ idealnie rozsmaruje się na pieczywie.
Z takimi dodatkami w prosty sposób zmienimy charakter potrawy. I pamiętajmy, że jeśli szukamy innych smaków, w linii Sosów Kieleckich znajdziemy jeszcze m.in. chrzanowy, tatarski, czosnkowy i meksykański.