Smakuj życie w zdrowym stylu – projekt kulinarny przyGOTOWANY przez Lazur

Producenci

Smakuj życie w zdrowym stylu – projekt kulinarny przyGOTOWANY przez Lazur

Z doświadczenia wiemy, że temat drugiego śniadania do szkoły to wyjątkowo twardy orzech. Brak pomysłów, co zaSERwować naszym pociechom sprawia, że w rezultacie dzień w dzień pakują do plecaków kromki, kanapki, skibki i sznytki, które najczęściej… wracają z powrotem do domu. Dlatego w piętek, 16 listopada 2018 r. Lazur zorganizował warsztaty kulinarne pod hasłem „Smakuj życie w zdrowym stylu”, prowadzone przez znakomitego szefa kuchni – Sebastiana Olmę.

Dzięki produktom mlecznym dzieci mogą się naprawdę zdrowo rozsmakować w drugim śniadaniu mleko, sery żółte, jogurty, twarogi, maślanki i kefiry to przecież nieograniczona ilość kulinarnych możliwości i nieocenione źródło białka, wapnia i fosforu, jak również magnezu, potasu i sodu oraz witamin z grupy B, a także A, D i E, czyli składników odżywczych, które dodadzą uczniom energii do nauki.

Tradycyjne kanapki można wymienić na gofry na maślance, a serową pizzą i slow-burgerem z podwójnym serem zastąpiono śmieciowe przekąski. Tym, którzy są na diecie, zaproponowano (fit)słoik pełen aksamitnego jogurtu i sera, a niezdecydowanym – naleśniki z serowym nadzieniem na słono i słodko.

Do współpracy przy projekcie Smakuj życie w zdrowym stylu i wspólnej sesji zdjęciowej z propozycjami drugiego śniadania zaproszono młodych sportowców drużyny MUKS AMBER – bo kto, jak nie rówieśnicy lepiej zachęci dzieci i młodzież w wieku szkolnym do zmiany nawyków żywieniowych?