Smaczne, sylwestrowe przekąski

Kampanie

Smaczne, sylwestrowe przekąski

Jeśli organizuje się domową imprezę sylwestrową, nie może na niej zabraknąć dobrego jedzenia – idealnie dopasowanego do okazji i oczywiście smacznego. W tym roku WSP Społem proponuje menu przekąskowe. Sprawdzi się podczas szalonej zabawy, a do tego będzie urozmaicone.

Przekąski, czyli popularne „finger food” robią w Polsce furorę. Są wygodne, ponieważ można je zjeść „na raz”, w każdym miejscu i to często bez sztućców. Spożywanie rękoma akceptowane jest w przypadku małych kawałków sera, panierowanych mięs, tartinek, mini kanapek, czy pieczonych pierogów z farszami. Sprawdźcie, ile szybkich potraw można wyczarować na sylwestrową domówkę.

Różnorodność to główna idea przekąskowości. Chodzi o to, aby każdy gość znalazł coś dla siebie. Dlatego planując menu, ustalmy kilka podstawowych wariantów, które powinny znaleźć się na szwedzkim stole.

Warzywa – możemy podać je na wiele sposób. Przygotujmy kubeczki ze słupkami surowych, obranych marchewek, ogórków, kolorowych papryk. Do tego możemy podać domowy hummus lub pastę z białej fasoli. Wszystko przygotujemy błyskawicznie. Do wykonania hummusu potrzebujemy puszki ciecierzycy (400 g), łyżeczkę soku z cytryny, ząbek czosnku, 5 łyżek pasy sezamowej tahini, 1 łyżkę oliwy, sól do smaku. Składniki blendujemy i gotowe. Pastę z fasoli robimy na podobnej zasadzie. Fasolę z puszki (400 g) łączymy, z 2 ząbkami czosnku oraz 1-2 łyżkami Majonezu Kieleckiego, solą, pieprzem i blendujemy. Dzięki dodaniu majonezu uzyskamy kremową konsystencję i podkręcimy smak, a takich past z jego dodatkiem, możemy wykonać naprawdę sporo. Choćby opcję jajeczno-brokułową, czy z awokado. Komponując menu, koniecznie dobierajcie składniki w różnych kolorach.

Mięso – najlepiej sprawdzi się panierowany kurczak lub indyk, ponieważ będzie lekki i sycący. Jeśli przed smażeniem skropimy mięso sokiem z cytryny i odłożymy min. na godzinę do lodówki, będziemy mieli pewność, że kąski będą kruche i soczyste. Do panierowania zamiast bułki tartej użyjmy roślinnych panierów, np. kukurydzianego, z ciecierzycy lub wielozbożowego. Do tego podajmy sosy na bazie Majonezu Kieleckiego z dodatkiem jogurtu naturalnego i przypraw np. wędzonej papryki, pasy chili lub curry. 

Nabiał – sery na takich imprezach są niezastąpione. Na rynku mamy ich olbrzymi wybór –  żółte, białe podpuszczkowe, jak i pleśniowe. Coraz częściej możemy wybierać także w serach z dodatkami np. czarnuszką czy kozieradką. Takie połączenia świetnie przełamują znane nam smaki. Sery możemy podawać krojone w plastry, słupki, kostkę czy trójkąciki, najczęściej spotykane podczas serwowania serów pleśniowych. Z nabiałem genialne łączą się również owoce np. winogrona, słodkie i soczyste mandarynki lub mango. W tym przypadku warto zaserwować przekąski w formie koreczków.

Pieczywo – na jego podstawie wykonamy „1000 wariacji” nt. tartinek. Co ważne, na sylwestrowym stole powinno znaleźć się jego kilka rodzajów, tak, aby każdy wybrał właściwe dla siebie.  Zaproponujmy wieloziarnisty chleb bez mąki – zgra się z pastami warzywnymi. Pumpernikiel, wykorzystajmy do okrągłych kanapeczek z pasztetem mięsnym lub z soczewicy posypanym kiełkami. Kształt nadamy wycinając koła za pomocą szklanki. Pamiętajmy również o pieczywie białym. Niezastąpiona jest chrupiąca bagieta z serkiem twarogowym z łososiem. A do przekąszania podajmy pieczywo chrupkie. Jeśli mamy czas możemy upiec podpłomyki. Każdy chętnie po nie sięgnie.

Warto również zadbać o niecodzienne podanie. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, sałatki warzywne zaserwujmy w małych szklankach lub słoiczkach. Aby uniknąć zmywania naczyń po imprezie, możemy wykorzystać biodegradowalne miski i talerze. Hitem stają się te wykonane z otrąb pszennych, które nawet można zjeść. Są stabilne i wytrzymałe, w pełni kompostowalne, a ich czas rozkładu to ok. 30 dni. Estetycznie i ekologicznie. Kanapki i tartinki podajmy na drewnianych lub kamiennych tacach, a nawet paterach do ciast. I nie zapomnijmy, że każdej domówce warto nadać temat przewodni. A ten z pewnością uruchomi naszą wyobraźnię przy dekorowaniu stołu.