Dzień Matki jest wyjątkowym świętem, podczas którego w szczególny sposób mamy możliwość podziękowania za trud włożony w wychowanie, troskę, bezwarunkową miłość i wsparcie. Warto w takim dniu, oprócz kwiatów i uścisków, podarować swojej mamie słodki prezent.
Bombonierki, pralinki, czekolady – ekskluzywne i elegancko opakowane są dobrym prezentem na każdą okazję. Oprócz tradycyjnych słodkich podarunków popularne są też specjalne, przystrojone kosze gdzie znajdziemy słodycze różnego rodzaju – cukierki, ciastka, czekoladki. Idealnie nadają się na zbliżający się Dzień Matki, który jest doskonałym pretekstem do podarowania mamie odrobiny luksusu. Oprócz rozkosznego smaku jakiego dostarczają, słodycze zwłaszcza te z dodatkiem czekolady mają też pozytywny wpływ na nasz organizm.
Nie tylko mamie, ale każdemu z nas przyda się dawka cennych składników zawartych w czekoladzie. Zawiera ona bowiem istotne dla organizmu składniki takie jak: magnez, potas, cynk, a także witaminy A, E, B6, B12. Pozytywny wpływ gorzkiej czekolady (o zawartości ziarna kakaowego >65%) odnotowali naukowcy z Melbourne (Australia). Stwierdzili, że codzienne jej spożywanie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Efekt ten występuje, ponieważ pod wpływem naturalnie obecnych w ziarnie kakaowca flawanoli, wytwarzają się tlenki azotu działające rozkurczowo na mięśnie gładkie ścian naczyń krwionośnych. Flawanolom przypisuje się ponadto działanie antynowotworowe, opóźnianie zmian miażdżycowych, zapobieganie chorobom niedokrwiennym serca. Zbadano, że już kilka kostek czekolady dziennie sprawia, że płytki krwi wykazują mniejszą tendencję do zlepiania się, co zapobiega zakrzepom. Czekolada działa więc jak aspiryna, ale o wiele lepiej smakuje!
To jednak nie koniec dobrodziejstw, jakie serwuje nam czekolada. Fenyloetyloamina obecna w smakołyku pobudza organizm do produkcji endorfin, zwanych potocznie „hormonami szczęścia”. Działają one euforyzująco, poprawiają samopoczucie, osłabiają destrukcyjną rolę stresu.
Foto: Pixabay