23 września to nie tylko pierwszy dzień astronomicznej jesieni. W tym dniu swoje święto obchodzi także śliwka, która stała się symbolem nadchodzącej nowej pory roku. Korzystajmy ze smakowitych darów jesieni i zaprośmy do kuchni śliwki suszone, najlepiej z gamy HELIO Natura.
By poczuć w pełni wyjątkowe smaki jesiennych skarbów, warto sięgnąć po śliwki suszone, które zapewnią słodkie chwile przyjemności przy filiżance rozgrzewającej herbaty. Są nie tylko alternatywą dla słodyczy, ale także sprawdzą się w kuchni. Z suszonych śliwek przyrządzimy wyśmienite dżemy, przeróżne desery, koktajle, kompoty, smakowite sosy śliwkowe czy aromatyczne pieczenie z nadzieniem z suszonych śliwek. Śliwki suszone zawierają mnóstwo wartościowych składników ważnych dla organizmu. Szczególnie polecamy te niesiarkowane, w 100% naturalne – znajdziemy je w gamie bakalii bez konserwantów HELIO Natura. Śliwki suszone HELIO Natura nie zawierają bowiem typowego dla tej grupy produktów kwasu sorbowego (E200) i jego soli (E202, E203), ani dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak i ciemny kolor, a jednocześnie są naturalnie zdrowe. Śliwki suszone znane są ze swych właściwości wspomagających prawidłowe funkcjonowanie jelit oraz wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu owoce te mają niezwykle korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Śliwki HELIO Natura nie tylko poprawiają przemianę materii, ale także są źródłem witamin A i B6, które pomagają w funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz ryboflawiny (B2) i miedzi – składników niezbędnych w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Ponadto Śliwki suszone HELIO Natura pomogą zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi, gdyż w ich składzie znajduje się potas, a przy tym charakteryzują się też niską zawartością sodu.