W ofercie OSM Piątnica pojawił się nowy jogurt. Skyr – to wytwarzany według tradycyjnej receptury, islandzki wyrób mleczarski. Produkt wyróżnia się wysoką zawartością białka, pozbawiony jest także tłuszczu. Spółdzielnia z Piątnicy proponuje swoim konsumentom cztery wersje smakowe, a także Skyr naturalny.
Współcześni Polacy dużą dbałość przywiązują do prowadzenia zdrowego stylu życia, rozumianego jako połączenie zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. W związku z tym coraz bardziej popularna staje się żywność funkcjonalna, o właściwościach prozdrowotnych i najwyższej wartości żywieniowej. Na zagranicznych rynkach odnaleźć można wiele, wartych uwagi produktów, które inspirują i wpisują się w trendy konsumenckie, obserwowane w naszym kraju.
– Z rozwagą analizujemy tendencje rynkowe w Polsce i na świecie, nie zapominając, iż priorytetem jest dla nas dostarczenie konsumentowi produktów najwyższej jakości. Polacy coraz częściej poszukują na sklepowych półkach produktów o prozdrowotnym działaniu, wzbogaconych o konkretne wartościowe składniki. Dlatego też wprowadziliśmy do naszej oferty Skyr, który w swoim składzie zawiera aż 12 proc. białka i 0 proc. tłuszczu. Mamy nadzieję, że osławiony na świecie jogurt typu islandzkiego, wpisze się w gusta naszych konsumentów, ceniących prosty skład i sprawdzone składniki – skomentował Łukasz Kalinowski, wiceprezes OSM Piątnica
W składzie nowego jogurtu znajdziemy wyłącznie mleko pasteryzowane i żywe kultury bakterii jogurtowych. Dzięki wysokiej zawartości białka jogurt jest bardzo gęsty. Skyr dostępny jest w czterech różnorodnych wersjach smakowych. Opcje z brzoskwiniami, jagodami i truskawkami (z owocami na dnie kubeczka), uzupełnia wariant waniliowy – ze zmieloną laską wanilii. Już wkrótce dołączy do nich także Skyr naturalny.