Zaczyna się sezon na szparagi. Przez większość czasu popyt przewyższa podaż, więc producenci nie muszą martwić się o ceny. Dodatkowo spożycie szparagów z roku na rok zwiększa się.
Dokładne szacunki dotyczące zbiorów szparagów w Polsce nie istnieją. Polski Związek Producentów Szparaga określa je na kilka tysięcy ton, zaznaczając że występuje ciągły wzrost podaży. Marian Jakobsze, szef PZPS, przyznał że wielokrotnie próbowano wyliczyć zbiory szparagów, ale to niemożliwe.
Z kolei Paweł Kraciński, ekspert Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej stwierdził, że kiedyś wzrost produkcji wynikał z możliwości eksportu do krajów Europy Zachodniej. Od kilku lat obserwuje się jednak znaczny wzrost krajowego spożycia, dzięki temu sprowadza się także do Polski szparagi z krajów południowych, by zaspokoić popyt na początku sezonu.
Źródło: Puls Biznesu
Foto: Pixabay