Trudno sobie wyobrazić rynek serów bez serów pleśniowych i ich wyjątkowego, aksamitnego smaku. Mimo, że co roku liczba sympatyków serów pleśniowych rośnie, wciąż niewiele wiemy o ich zaletach, właściwościach, pochodzeniu i historii. Firma Hochland Polska, która w swojej ofercie ma sery pleśniowe, rozpoczęła w ubiegłym roku największą od lat kampanię marki Valbon. Celem prowadzonych działań jest zwiększenie świadomości marki i benefitów produktowych.
Ojczyzną serowarstwa jest Francja, gdzie dostępnych jest ponad 500 gatunków sera, stamtąd pochodzą także najbardziej znane na świecie sery pleśniowe, które produkuje się obecnie już w całej Europie. Proces produkcji bazuje na tradycyjnych francuskich recepturach sprzed 700 lat. Wraz z rozwojem techniki proces ten zmienił się i odbywa się dziś w bardzo nowoczesnych zakładach. Połączenie najnowszych technologii z elementami tradycyjnych metod wytwarzania zapewnia pełne bezpieczeństwo, ale także pozwala cieszyć się walorami smakowymi znanymi ludzkości od wielu stuleci. Prawie każdy słyszał o wspaniałym serze brie czy camembert. Ser brie pochodzi od nazwy opactwa Meaux położonego na płaskowyżu Brie we Francji. W XIII wieku zaczął być wytwarzany przez braci zakonnych w opactwie. Przez następne stulecia szybko stał się przysmakiem i najpopularniejszym serem pleśniowym, a jego międzynarodowa sława trwa do dzisiaj. Ser camembert jest od brie dużo młodszy, pochodzi z XVIII wieku. Do produkcji serów pleśniowych wykorzystuje się specjalne grzyby Penicillium camemberti i Penicillium candidum. Są one pleśniami wybarwionymi na biało. Oprócz unikatowego wyglądu oraz atrakcyjnego smaku i zapachu stanowią źródło wielu składników pokarmowych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Smakowite sery z pleśniami dostarczają łatwo przyswajalnego białka, które jest podstawowym budulcem naszego organizmu. Bezpieczeństwo ich stosowania zostało potwierdzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).