Jeśli myśląc o naleśnikach do głowy przychodzi Ci tylko dżem truskawkowy albo słodki ser, to Hochland całkowicie odczarowuje naleśnikowe klasyki. Naleśniki z nowalijkami w wiosennym klimacie, to idealna propozycja na drugie śniadanie albo przystawkę.
Naleśniki kochają wszyscy. Ich prostota, szybkość przygotowania i różnorodność składników, z którymi się komponują sprawia, że to jedno z ulubionych dań zarówno maluchów, jak i dorosłych. Naleśniki są jak wspaniała baza – pasują do nich słodkie i słone dodatki, owoce, ale też i… świeże warzywa. Wersja wytrawna naleśników to najnowsza, inspirująca propozycja Hochland na oryginalne śniadanie czy szybką, sycącą przekąskę. Serowo-warzywne ruloniki naleśnikowe z serem kremowym gouda, nowalijkami i chrupiącymi pestkami prażonego słonecznika, będą idealnym kulinarnym rozpoczęciem wiosny.
Rulony naleśnikowe z serem kremowym gouda, warzywami i kiełkami
Składniki na naleśniki:
1 szklanka mąki orkiszowej białej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
2 jajka
Szczypta soli
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
1 kubek serka kremowego Gouda Hochland
1 ogórek zielony
Pęczek rzodkiewki
3 łyżki prażonego słonecznika
Kiełki rzodkiewki lub rzeżucha
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy w misce do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na 15 minut. Na nieprzywierającej patelni wlewamy po chochelce ciasta, rozlewamy na powierzchnię całej patelni i smażymy po kilka minut z każdej strony. Postępujemy tak z resztą ciasta. Każdy naleśnik smarujemy do połowy serkiem kremowym Gouda Hochland, na środku wzdłuż układamy cieniutkie plasterki ogórka i rzodkiewki, posypujemy kiełkami i prażonym słonecznikiem i zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki i podajemy jako przekąskę.