Skorupka jaja kurzego jest naturalnym źródłem wapnia. Jako metoda prewencji przed chorobami osteopatycznymi rozdrabniana “domowymi sposobami” skorupka jest stosowana już od dawna. Po raz pierwszy w Polsce została zastosowana w produkcie spożywczym w postaci zmikronizowanej przez producenta tradycyjnych serów smażonych Frąckowiak z Granowa. Dzięki niej, powszechnie znany na rynku ser smażony, który z racji wykorzystania twarogu jako podstawowego surowca nie posiada zbyt wiele tego cennego pierwiastka, stał się bogatym źródłem wapnia. Ta innowacyjna, opatentowana technologia, opracowana przy współudziale naukowców Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pozwoliła opracować prozdrowotny preparat wapnia pochodzącego ze skorupek jaj kurzych z witaminami K, D oraz lizyną, umożliwiającymi optymalną przyswajalność dostarczonego wapnia. To przełom w dziedzinie naturalnych dodatków spożywczych skierowanych na zapobieganie chorobom osteopatycznym i wspieranie organizmu człowieka w zakresie mocnych zębów i kości. Innowacyjny preparat wapniowo-witaminowy może być stosowany również w innych produktach codziennej diety, dając ich producentom przewagę konkurencyjną, a konsumentowi nieocenione korzyści zdrowotne.