Sekret udanej pizzy z Galeo

Nowości

Sekret udanej pizzy z Galeo

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. To proste danie, które dzięki nieskończonej liczbie wersji ma wielu wielbicieli. Z łatwością można je przygotować również samodzielnie. Domowym wariantom, smaku i aromatu najłatwiej nadać  za pomocą przyprawy do pizzy i zapiekanek Galeo.

Włoska pizza charakteryzuje się cienkim, chrupiącym ciastem oraz niewielką ilością dodatków, za to ogromną wagę przykłada się do ich jakości. Może być bianca (bez sosu) lub rossa (z sosem pomidorowym). Natomiast wersja amerykańska charakteryzuje się grubszym ciastem i obfitością składników. O jej smaku decydują również zioła i przyprawy, których ciekawą kompozycję znaleźć można w przyprawie do pizzy i zapiekanek Galeo. To właśnie mieszanka bazylii, kolendry, czosnku i oregano ze szczyptą chili nada domowym wypiekom charakterystyczną, włoską nutkę.

Swoje korzenie pizza wywodzi już ze starożytności, a według niektórych nawet z prehistorii. Jej początkiem były po prostu płaskie, pieczone placki. W starożytnej Grecji były jedzone  z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół, i właśnie w takiej formie trafiły do Rzymian. W Italii popularne stały się również wersje z serem i anchovies oraz z rybami. Kiedy we Włoszech pojawiły się pomidory, powstały wersje z sosem. Jednak pizza, początkowo kojarząca się  z tanim jedzeniem, swoją wielką popularność zdobyła dopiero w XX wieku, dziś jest znana  i lubiana na całym świecie. Co ciekawe, Polacy zarówno chętnie kupują ją w lokalu,  jak i przygotowują ją samodzielnie w domu.