Rynek słodyczy czekoladowych 2024 w raporcie firmy Wedel – między optymizmem a rzeczywistością

Aktualności

Rynek słodyczy czekoladowych 2024 w raporcie firmy Wedel – między optymizmem a rzeczywistością

02 października 2024

Wraz z początkiem wysokiego sezonu sprzedaży słodyczy czekoladowych, firma Wedel prezentuje czwartą edycję raportu „Światowy i polski rynek słodyczy czekoladowych”. Eksperci przyglądają się w nim dynamicznie zmieniającym się warunkom rynkowym oraz nowym wyzwaniom, przed którymi stoją producenci. Decyzja o publikacji raportu w tym szczególnym czasie nie jest przypadkowa – 1 października przypada Światowy Dzień Kakao, co stanowi doskonałą okazję do refleksji nad przyszłością branży czekoladowej. W analizie szczególną uwagę poświęcono m.in. kosztom surowców, w tym kakao, którego niestabilność cenowa stanowi istotne wyzwanie. Raport uwzględnia także dane rynkowe, zmieniające się preferencje konsumentów oraz nadchodzące regulacje środowiskowe, które będą miały znaczący wpływ na funkcjonowanie całego sektora.

Ile słodyczy zjadamy w ciągu roku?

Przeciętny Polak zjada około 5,8 kg słodyczy w skali roku. Taki wynik stawia nasz kraj pośrodku stawki europejskiej. O ile zjedliśmy dokładnie tyle samo słodyczy w porównaniu z rokiem ubiegłym, to prognozuje się, że apetyty polskich konsumentów w najbliższych latach będą rosły i do 2029 roku osiągniemy poziom 6,5 kg słodyczy na osobę. W porównaniu z innymi narodami, cały czas konsumujemy jednak ich mniej niż np. Niemcy, którzy w 2023 roku zjadali 8 kg słodyczy na osobę, ale za to więcej niż na przykład Gruzini, których wynik to 4,5 kg na mieszkańca1.

Analizy firmy Euromonitor pokazują, że światowy rynek słodyczy czekoladowych ma przed sobą perspektywę rozwoju. W ubiegłym roku jego wartość sięgnęła poziomu 122,7 miliarda USD. Między 2023 a 2024 rokiem szacowany jest wzrost o ponad 11 miliardów USD, a w ciągu kolejnych pięciu (do 2029 roku), wartość tego rynku ma przekroczyć 189 miliardów USD2.

Maciej Herman, Dyrektor Zarządzający firmy Wedel, podkreśla: “Konieczne jest zachowanie równowagi między optymizmem związanym z prognozowanymi wzrostami – konsumpcji czekolady oraz wartości rynku, a realistycznym podejściem do rosnących kosztów surowców oraz nowych, wymagających regulacji środowiskowych. Wobec globalnych wyzwań gospodarczych oraz klimatycznych, branża czekoladowa musi przygotować się na elastyczne reagowanie oraz dostosowywanie się do ciągłych zmian.”

Wysoki poziom nasycenia polskiego rynku czekoladowego, zmieniające się preferencje konsumentów, ciągłe poszukiwanie innowacji i nowych smaków, stanowią dodatkowe wyzwania, którym firmy muszą sprostać.

Ceny surowców wciąż niestabilne

Ceny kakao, będącego sercem słodyczy czekoladowych, na światowych rynkach są dość niestabilne i mogą podlegać znacznym wahaniom w krótkim czasie ze względu na zmienność wysokości plonów (zależnych od warunków pogodowych), popyt ze strony producentów czekolady i spekulacje na giełdach towarowych. W perspektywie ostatniego roku ceny kakao wzrosły trzykrotnie i mimo chwilowych spadków nadal utrzymują się na wysokim poziomie. Aktualna cena za tonę kakao na giełdzie w Londynie to 5102 GBP. Analiza sytuacji na rynkach pozostałych surowców wykorzystywanych w produkcji czekolady oraz opakowań pokazuje wyraźny wzrost kosztów, jak również brak stabilności cen, co dodatkowo utrudnia prognozowanie i planowanie kolejnych działań.

W raporcie firmy Wedel zwrócono również uwagę na nowe regulacje Unii Europejskiej, które będą miały znaczący wpływ na wiele branż, w tym również na sektor słodyczy czekoladowych. Rozporządzenie EUDR (European Union Deforestation Regulation) nakłada na firmy obowiązek ścisłego monitorowania pochodzenia surowców o wysokim ryzyku związanym z wylesianiem, takich jak kakao, olej palmowy czy kawa.

– Mimo bezdyskusyjnej słuszności implementacji rozwiązań wspierających zrównoważony rozwój, dla wszystkich podmiotów zaangażowanych w łańcuch dostaw produktów objętych EUDR, spełnienie jego wymogów będzie dużym obciążeniem procesowym oraz finansowym. Po stronie producentów również pojawią się dodatkowe koszty, związane z wdrożeniem odpowiednich procedur zarządzania dostawami surowców, geolokalizacji oraz sprawozdawczości. Pojawia się również pytanie, czy dostępne będą wystarczające ilości surowca zgodnego z nowymi standardami i jak ten aspekt wpłynie na konkurencyjność producentów – zauważa Aleksandra Kusz vel Sobczuk, Kierowniczka Komunikacji Korporacyjnej i ESG w firmie Wedel.

Branża czekoladowa stawia na eksport

W 2023 roku kraje członkowskie Unii Europejskiej wyeksportowały łącznie 867 tys. ton czekolady i batonów czekoladowych poza Unię Europejską. Polska, z wynikiem 115 tys. ton, uplasowała się na trzecim miejscu wśród największych europejskich eksporterów. Dzięki dynamicznej ekspansji m.in. takich firm jak Wedel, nasz kraj umacnia swoją pozycję na globalnym rynku czekolady. Przed nami w rankingu znajdują się Niemcy (221 tys. ton) oraz Holandia (123 tys. ton)[3].

Firma Wedel koncentruje się na dwóch strategicznych kierunkach eksportowych: rynkach polonijnych oraz bardziej odległych kulturowo obszarach, które cenią europejskie produkty wysokiej jakości. W takich krajach jak Wielka Brytania, Stany Zjednoczone czy Niemcy, wedlowskie klasyki – jak pianki Ptasie Mleczko®, Torcik Wedlowski oraz gorzkie tabliczki czekolady – stają się synonimem smaku dzieciństwa dla przedstawicieli Polonii. Na pozostałych rynkach firma rozwija między innymi sprzedaż tabliczek czekoladowych o różnorodnych smakach i nadzieniach, które wpisują się w specyficzne preferencje smakowe konsumentów z danego rynku.

Czego pragną konsumenci?

– Ciekawym zjawiskiem jest to, że konsumenci coraz bardziej świadomie podchodzą do swoich wyborów. Sięgamy po słodycze przede wszystkim ze względu na smak, wysoką jakość oraz potrzebę dostarczania sobie doznań w postaci przyjemności płynącej z jedzenia czekolady – mówi Krzysztof Bogacz, Dyrektor Marketingu w firmie Wedel.

Istotna jest również rosnąca świadomość zdrowotna konsumentów czekolady. Z danych Mintel wynika, że co trzeci Polak podczas zakupów zwraca uwagę na artykuły spożywcze, które są źródłem witamin i minerałów. Konsumenci coraz częściej sięgają po produkty o prostych składach. Są to choćby wyroby wegańskie, bez cukru lub o obniżonej jego zawartości, a także posiadające dodatkowe benefity funkcjonalne. W odpowiedzi na te potrzeby firma Wedel wprowadziła linię Wedel plus magnez. Zjadając dwa paski czekolady lub jeden baton z linii magnezowej E.Wedel, konsument dostarcza sobie minimum 30% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

– Wśród naszych konsumentów możemy wyróżnić dwie kluczowe grupy. Pierwsza to ci, którzy cenią sobie pewną stałość, tradycję i niezmienną jakość swoich ulubionych słodkości. Przy sklepowej półce sięgają po sprawdzone smaki i marki, które znają od lat. Druga grupa to konsumenci, którzy wolą eksperymentować – lubią być zaskakiwani ciekawymi połączeniami, formatami i często sięgają po nowości. To dla nich tworzymy nowe odsłony kultowych pianek Ptasie Mleczko®, ale także takie nowości jak linia Wedel SNACK, która odpowiada na ich pragnienie różnorodności smaków, tekstur, doznań, zachowując przy tym naszą kultową jakość – dodaje Krzysztof Bogacz.

Według najnowszych danych rynkowych firma Wedel znajduje się w pierwszej trójce największych producentów czekolady w Polsce, których łączny udział stanowi 47,3% całego rynku4. Tabliczka gorzka E.Wedel 64% o wielkości 90 g jest liderem sprzedaży wartościowej w swojej kategorii, co potwierdza jej silną pozycję na rynku[5].

1. Źródło: Euromonitor International, a market research provider, dane za 2023 rok.
2. Źródło: Euromonitor International, a market research provider, dane za 2023 rok.
3. Źródło: Eurostat, dane za 2023 rok.
4. Źródło: E.Wedel NIQ – Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska (Food), sprzedaż wartościowa, okres skumulowany wrzesień 2023 – sierpień 2024, kategoria: Rynek czekoladowy.
5. Źródło: E.Wedel NIQ – Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska (Food), sprzedaż wartościowa, okres skumulowany wrzesień 2023 – sierpień 2024, kategoria: Tabliczki gorzkie twarde do 149g.

źródło: Wedel
oprac.: red.