Rynek rumu mocno rośnie

Aktualności

Rynek rumu mocno rośnie

07 listopada 2018

Wszystkie dane rynkowe wskazują, że następuje eksplozja popularności pochodzącego z Karaibów alkoholu. Według danych z raportu IWSR (International Wine and Spirit Research), w samym zeszłym roku kategoria rumu wzrosła w Polsce o 9,5%, zachowując się niemal identycznie jak reszta świata, gdzie jej sprzedaż odnotowała wzrost o 9%. Według angielskiego The Guardian sprzedaż rumu w Europie na przestrzeni ostatnich 3 lat (2014-2017) wzrosła o 25%, zaś w samej Wielkiej Brytanii roczna sprzedaż przekroczyła próg miliarda funtów.

Osiągane wzrosty zawdzięcza się w głównej mierze kategorii Premium, pod którą podchodzą dojrzałe, wiekowe rumy, z ceną detaliczną ponad 25 USD za butelkę. W tym segmencie największą uwagę zaczęły przyciągać rumy craftowe, produkowane na niewielką skalę tradycyjnymi metodami. Według największych producentów, właśnie ta kategoria jest najbardziej perspektywiczna i może generować w przyszłości największe obroty.

Rum potrafi przybrać przeróżne formy aromatyczno smakowe, w zależności od bazowego surowca (np. sok z trzciny, syrop czy melasa), sposobu destylacji (kolumnowa bądź tradycyjna w miedzianych alembikach), beczek w których dojrzewa, a także warunków klimatycznych, w których przyszło mu spoczywać.

Foto: Pixabay