Zgodnie z prognozą USDA światowa produkcja nasion i owoców najważniejszych roślin oleistych w sezonie 2019/2020 zmniejszy się do 571,3 mln t wobec 596,7 mln t w sezonie 2018/2019 (-4,3%), głównie ze względu na niższe zbiory soi (-6%). Spadek produkcji soi w znacznym stopniu będzie wynikać z obniżenia jej zbiorów w USA (-19,8%) ze względu na niższą powierzchnię zasiewów (efekt niesprzyjających warunków agrometeorologicznych podczas zasiewów oraz niskiej opłacalności produkcji soi w USA z uwagi na wojnę handlową prowadzoną przez ten kraj z Chinami). Spadek zbiorów prognozowany jest także w Argentynie (-4,2%), podczas gdy produkcja soi w Brazylii zwiększy się (+5,1%), a ona sama stanie się jej największym producentem na świecie.
Zgodnie z prognozą USDA globalne zużycie nasion i owoców roślin oleistych w sezonie 2019/2020 zwiększy się do 589,1 mln t wobec 585,4 mln t w sezonie 2019/2020 (+0,6%). W efekcie, po uwzględnieniu zapasów początkowych, zapasy końcowe nasion roślin oleistych w sezonie 2019/2020 zmniejszą się o 13,9% rok do roku i wyniosą 110 mln t, a wskaźnik zapasy końcowe/zużycie wyniesie 18,7% wobec 21,8% poprzednim sezonie. Mimo wyraźnego spadku wskaźnik pozostanie jednak na wysokim na tle historycznym poziomie.
Zgodnie z szacunkami USDA produkcja rzepaku w sezonie 2019/2020 zmniejszy się do 68,5 mln t wobec 72 mln t w sezonie 2018/2019 (-4,7%). Jest to związane przede wszystkim z jego niższymi zbiorami w UE (-15,1%). Zmniejszy się także zużycie rzepaku, które w sezonie 2019/2020 wyniesie 70,1 mln t wobec 71,2 mln t w sezonie 2018/2019 (-1,5%). W efekcie zapasy końcowe na rynku rzepaku w sezonie 2019/2020 zmniejszą się do 6,6 mln t wobec 8,3 mln t w sezonie 2018/2019 (-19,7%), a wskaźnik zapasy końcowe/zużycie spadnie do 9,5% wobec 11,6%, który pozostanie jednak na relatywnie wysokim na tle historycznym poziomie. Zgodnie z przedwynikowym szacunkiem GUS tegoroczne zbiory rzepaku i rzepiku w Polsce wyniosły ok. 2,3 mln t (+4%). Na wzrost produkcji złożyły się wyższe plony oraz mniejsza powierzchnia zasiewów.
Eksperci Credit Agricole Bank Polska uważają, że obniżenie światowych zapasów roślin oleistych będzie sprzyjało utrzymywaniu się ich cen w łagodnym trendzie wzrostowym. Mimo wyraźnego spadku, poziom zapasów roślin oleistych pozostaje jednak na relatywnie wysokim poziomie, co będzie ograniczało skalę wzrostu cen. Biorąc pod uwagę, że główną przyczyną spadku produkcji roślin oleistych na świecie były niesprzyjające warunki agrometeorologiczne istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że w sezonie 2019/2020 dojdzie do ich odbudowy. Istotnym czynnikiem ryzyka w dół dla cen roślin oleistych, w szczególności cen soi, jest również rozprzestrzeniający się ASF na świecie, który osłabia popyt na pasze wysokobiałkowe. Uwzględniając tendencje na globalnym rynku roślin oleistych oraz czynniki krajowe analitycy bankowi prognozują, że cena rzepaku w Polsce na koniec 2019 r. wyniesie 1660 zł/t, a na koniec 2020 r. ukształtuje się na poziomie 1630 zł/t. Głównym czynnikiem ryzyka dla tego scenariusza są warunki agrometeorologiczne wśród największych producentów roślin oleistych.
Źródło: Agro Mapa Credit Agricole Bank Polska
Foto: Pixabay