Rynek łososi pod presją COVID-19

Gospodarka

Rynek łososi pod presją COVID-19

08 czerwca 2020

Po wzrostach odnotowanych w 2019 r. i na początku 2020 r. ceny łososia atlantyckiego odnotowały znaczące spadki w kwietniu (-35% r/r) i maju (-11% r/r). Wynikały one ze znaczącego zmniejszenia popytu na świecie, będącego skutkiem pandemii COVID-19.

Według Statistisk sentralbyrå (norweski urząd statystyczny) norweski eksport łososia w kwietniu zmniejszył się o 6,4% r/r po spadku o 0,3% r/r w I kwartale 2020 r. Największe obniżki odnotowano w sprzedaży do Włoch (-36,9% r/r; eksport istotnie malał już od lutego) Wlk. Brytanii (-10,3% r/r vs +21,4% r/r w I kwartale 2020 r.) i Francji (-16,9% r/r vs +6,5% r/r w I kwartale 2020 r.). Aż o 62,9% r/r zmalała kwietniowa sprzedaż do USA. Skala dynamiki eksportu wg krajów sugeruje istotne odziaływanie pandemii COVID-19 na rynek łososia. Lockdown w sektorze HoReCa, który zagospodarowywał znaczącą część produkcji łososi hodowlanych, znacząco ograniczył zakupy wśród głównych importerów. FAO szacuje spadek popytu z tego tytułu o co najmniej 15%. Co więcej, pogorszenie sytuacji ekonomicznej konsumentów oraz niepewność na rynku pracy ograniczają zakupy przez gospodarstwa domowe (relatywnie wysoka dochodowa elastyczność popytu). Warto jednak odnotować, że w kwietniu wzrosła norweska sprzedaż łososi świeżych i schłodzonych do Chin (aż o 92% r/r) po znaczącym spadku w I kwartale 2020 r.  (-39,7% r/r), co wynikało z odmrażania chińskiej gospodarki i odbudowy łańcuchów dostaw po wybuchu pandemii COVID-19 w tym kraju.

Sprzedaż do Polski (największy odbiorca łososi świeżych z Norwegii) wciąż notowała wzrosty, co jednak wiąże się z istotnym udziałem przetwórstwa w zakupach z Norwegii. Spadki popytu mogą odbić się jednak negatywnie na polskim eksporcie przetworów z łososia. Z dostępnych danych Eurostatu wynika, że w styczniu i lutym eksport łososi wędzonych z Polski spadł o 2,7% r/r wobec wzrostu o 9,5% r/r w 2019 r., a spadek dotyczył głównie Włoch (-17% r/r) i Francji (-33% r/r).

Mimo zawirowań na rynku, widać pewne oznaki jego stabilizacji. Koniec maja przyniósł już wzrost dynamiki cen łososi powyżej 0. W kierunku wzrostów oddziałuje mniejsza dynamika produkcji oraz rosnące koszty hodowli w Norwegii. FAO ocenia, że światowa produkcja łososi w 2020 r. wzrosnąć może o 2-3% r/r wobec wzrostu o ok 7% r/r w 2019 r. Wyższej produkcji oczekuje się głównie w Chile (+5% r/r), w Norwegii będącej globalnym liderem w produkcji łososi hodowlanych wzrost może być mniejszy (+2% r/r).

Źródło: Ago Nawigator PKO BP

Foto: Pixabay