Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych podsumowało 2018 r. wśród zrzeszonych browarów. Według szacunków udział piw kraftowych w rynku piwa kształtuje się na poziomie 0,4 – 0,5%.
W PSBR w 2018 r. zrzeszonych było 28 browarów, dane dotyczą 24 członków Stowarzyszenia. W ubiegłym roku uwarzyły one łącznie 68,3 tys. hektolitrów piwa. Natomiast łączną produkcję wszystkich niewielkich browarów szacuje się na 140-200 tys. hl. Cała produkcja piwa w Polsce wynosi niemal 41 mln hl, wobec czego udział piw kraftowych w rynku to według szacunków PSBR 0,4-0,5%.
Największą część sprzedaży piw rzemieślniczych w 2018 r. stanowiły piwa górnej fermentacji (ale), a pozostałe 10 % to piwa dolnej fermentacji (lagery). Statystyczny poziom produkcji browaru rzemieślniczego wyniósł ponad 2 800 hl, czyli ok. 560 tys. butelek o pojemności pół litra.
Źródło: Forbes
Foto: Pixabay