Cena kilograma pietruszki kształtuje się przeważnie na poziomie maksymalnie 5-6 zł. Teraz, ze względu na niewielką podaż osiąga nawet 9 zł za kilogram. Wysoka cena może spowodować, że w przyszłym roku wystąpi nadprodukcja.
Zbiory warzyw korzeniowych, jak pietruszka czy marchew, odbywają się na jesień. W okresie wiosennym zawsze następuje zwyżka cen, co związane jest z kurczącymi się zapasami przechowywanymi w chłodniach. Tak wysokich cen, jak osiągane aktualnie nikt jednak nie przewidywał.
Uprawa pietruszki okazuje się kosztowna. W okresie zbiorów cena za kilogram kształtuje się przeważnie na poziomie około 70-80 gr, rzadko osiągając 1 zł. Dlatego producenci zarabiają na niej dopiero na wiosnę. Do tego czasu musi ona jednak być przechowywana w chłodni, w temperaturze około 2 stopni Celsjusza.
Wysoka cena wynika z faktu, że zbiory w ubiegłym roku odbywały się w niesprzyjających warunkach. Duża wilgotność gleby sprzyjała rozwojowi chorób przechowalniczych. Nie tylko pietruszka okazuje się droższa niż przed rokiem, także cena marchwi wzrosła o 150 proc. w stosunku do ubiegłorocznej ceny.
Źródło: money.pl
Foto: Pixabay