Do 2020 r. wszystkie sklepy Tesco w Polsce i Europie Środkowej umożliwią organizacjom charytatywnym odbieranie nadwyżek żywności – to jedna z deklaracji, jakie padły podczas debaty „Razem, by nie marnować żywności”. Spotkanie, którego inicjatorem było Tesco Polska, miało na celu zwrócenie uwagi różnych środowisk na problem marnowania żywności oraz wypracowanie wspólnej strategii walki z tym zjawiskiem. Według najnowszego badania CBOS, które było prezentowane na debacie, Polacy najczęściej wyrzucają owoce, warzywa, pieczywo oraz resztki po posiłkach. Mimo że konsumenci są coraz bardziej świadomi problemu (62% osób chodzi na zakupy z listą, 77% sprawdza w sklepie daty przydatności produktów), to nadal to właśnie ta grupa wiedzie prym w marnowaniu żywności – wynika z badania „Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności”. Do końca bieżącego roku Tesco Polska zamierza przyłączyć kolejne sklepy do programu przekazywania żywności. Aby było to możliwe, poszukiwani są partnerzy, czyli lokalne organizacje pozarządowe, które będą mogły odbierać żywność z najbliższego sklepu Tesco.