Pyszne śniadania na zimowe poranki

Kampanie

Pyszne śniadania na zimowe poranki

13 stycznia 2020

Zimowy posiłek o poranku powinien być ciepły, sycący i dawać mnóstwo energii dla naszego organizmu. Wypróbuj przepis na placuszki owsiane lub rogaliki orkiszowe z kremowymi serami Hochland, które podkreślą smak śniadaniowych propozycji.

Placuszki owsiane podane z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską świetnie sprawdzą się na zimowe śniadanie. Doskonałym dodatkiem jest gęsty i aromatyczny sos serowy przygotowany na bazie kremowego serka Śmietankowego Hochland. Natomiast rogaliki orkiszowe zachwycają nadzieniem z serka kremowego Grzybobranie Hochland. Świeżo upieczone rozpływają się w ustach.

Placuszki owsiane z sosem serowym, jajkiem i szynką

Składniki:

Na placuszki: 1 szklanka mąki owsianej, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki soli, 40 ml oleju rzepakowego + do smażenia, 150 ml maślanki

Na sos: 4 trójkąciki z krążka serka kremowego Śmietankowy Hochland, 50 ml śmietanki 30%, sól, pieprz do smaku

Dodatkowo: plastry szynki parmeńskiej, szczypiorek do posypania, 2 jajka, 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na placuszki mieszamy za pomocą malaksera lub miksera. Odstawiamy na min. 30 minut (aż mąka owsiana napęcznieje). Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placuszki o średnicy około 8 cm, po 3 minuty z każdej strony.

Przygotowujemy sos: podgrzewamy śmietankę i dorzucamy do niej trójkąciki sera śmietankowego Hochland. Podgrzewamy cały czas mieszając aż sos będzie gładki, następnie ściągamy z ognia i doprawiamy wedle uznania.

Gotujemy wodę, a kiedy woda będzie wrzeć dodajemy ocet jabłkowy. Jajko wbijamy do małej miseczki.  Za pomocą łyżki robimy wir i wbijamy jajko. Przestajemy mieszać i gotujemy 3 minut. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i osuszamy za pomocą ręczników papierowych.

Placuszki podajemy polane sosem serowym z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską. Posypujemy świeżym szczypiorkiem.

Rogaliki orkiszowe z serkiem kremowym

Składniki:

Na ciasto: 200 g mąki orkiszowej jasnej, 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli morskiej, 1/2 łyżeczki cukru, 220 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo: 1 jajko, garść czarnuszki, 1 krążek serka kremowego Grzybobranie Hochland

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy, dodajemy wodę, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn, olej i wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie się lepić do rąk. Ewentualnie podsypujemy delikatnie mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy na 8 równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy 1 trójkącik serka Grzybobranie Hochland i zwijamy w rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy rogaliki. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 °C.