Dynia to królowa jesieni, a Pumpkin Spice Latte to oryginalna, aromatyczna kawa, która podbiła serca miłośników kofeiny. Sprawdź, jak przygotować najpopularniejszy jesienny napój. Wykorzystaj końcówkę sezonu na dynię i przygotuj go samodzielnie w domu, a przekonasz się, że będzie smakował nawet lepiej niż w kawiarni.
Ten jesienny napój bogów, zadebiutował 18 lat temu w znanej amerykańskiej sieci kawiarni. Klienci od razu pokochali jego smak i już na stałe wpisał się w jesienne, kulinarne trendy na całym świcie. Masz ochotę spędzić chłodny wieczór na kanapie pod kocem z książką w ręku lub oglądając ulubiony serial? W takiej scenerii nie może zabraknąć tej pysznej, aromatycznej kawy. Nuta korzennych przypraw na pewno Cię rozgrzeje, a ubita śmietanka doda szczyptę słodkości w te ponure, listopadowe dni. Zobacz, jak umilić sobie jesienny czas. To proste!
Pumpkin Spice Latte
Składniki:
- podwójne espresso
- 150 mleka Łaciate 3,2%
- 50 g miąższu dyni
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 30 ml śmietanki Łaciatej 30 %
- szczypta cynamonu
Przygotowanie: Dynię pieczemy w piekarniku przez 40 minut. Studzimy i przekładamy do kielicha blendera i blendujemy na gładki mus z syropem klonowym. Do wysokiej szklanki przekładamy mus. W garnku podgrzewamy mleko z przyprawami. Do szklanki z musem wlewamy espresso. Dolewamy spienione ciepłe mleko. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Wykładamy na mleko i posypujemy cynamonem.
Więcej ciekawych przepisów na jesienne rozgrzewające napoje z dynią w roli głównej znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.