Przyszłość sektora spożywczego

Aktualności

Przyszłość sektora spożywczego

Do 2050 r. liczba ludności zwiększy się z obecnych 7,6 mld do 9,8 mld. Produkcja żywności tymczasem wzrośnie aż o 60% – wynika z prognoz ekspertów banku BGŻ BNP Paribas. Rosnącego znaczenia będą także nabierały lokalne firmy produkujące żywność.

Duże zmiany w kolejnych dekadach będą musiały zajść w rolnictwie. Wobec wzrastających potrzeb konsumentów, produkcja rolno-spożywcza będzie musiała być bardziej przyjazna wobec środowiska. Stopień degradacji gruntów nie będzie mógł stale rosnąć. Problemem okaże się także GMO, które jest zakazane w Europie oraz Japonii, ale w krajach rozwijających się służy zwiększeniu plonów.

Co naturalne, nastąpi zmiana pokoleniowa klientów. Wzrośnie świadomość tego co się je, wobec czego producenci żywności będą musieli dostosować się do prozdrowotnego trendu rynkowego. Zwiększony popyt spowoduje także, że wzrośnie rola lokalnych, drobnych firm produkcyjnych.

Źródło: BGŻ BNP Paribas za Rzeczpospolitą

Foto: Pixabay