Przepis na mini wieńce marchewkowe z serem kremowym gouda

Kampanie

Przepis na mini wieńce marchewkowe z serem kremowym gouda

21 listopada 2019

Ciasto z marchewki jest puszyste, mięciutkie, a do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na mini wieńce marchewkowe z serem kremowym Gouda Hochland i odkryj doskonałe połączenie naturalnych składników.

Bułeczki marchewkowe sprawdzą się o każdej porze dnia, na śniadanie, jako przekąska w pracy czy kolację. Użyty w przepisie ser kremowy gouda z pomidorami i szczypiorkiem sprawi, że ciasto będzie wyraziste w smaku i wilgotne w środku.

Mini wieńce marchewkowe z serem kremowym gouda

Składniki:

Na ciasto: 1/2 szklanki pure z marchewki, 250 ml mleka lub wody, 550 g mąki orkiszowej jasnej, 1 łyżeczka suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 80 g oleju, 1 łyżeczka soli

Dodatkowo: Opakowanie serka kremowego Hochland Gouda z pomidorami i szczypiorkiem w kubku, 100 g pure z marchewki

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym, suchymi drożdżami oraz solą. Dodajemy mleko, pure z marchewki oraz olej i wyrabiamy ciasto (ciasto będzie dość tłuste, ale nie powinno lepić się do rąk – nie wymaga podsypania). Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt. Smarujemy łyżką pure z marchewki, na to serkiem kremowym Hochland zostawiając po bokach margines 1 cm. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przecinamy je na pół zaczynając kilka centymetrów od górnej krawędzi. Skręcamy ciasto w spiralę układając przeciętą część na górze. Łączymy dwa końce formując wieniec. Podobnie postępujemy z pozostałymi częściami ciasta. Wieńce delikatnie układamy na papierze do pieczenia zachowując odstępy i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 °C.