Branża czekoladowa obawia się, że wirus ebola dotrze do Wybrzeża Kości Słoniowej – największego producenta kakao na świecie. Oznaczać by to mogło nawet dwukrotny wzrost cen tego produktu, co z kolei pociągnie za sobą podwyżki cen czekoladowych słodyczy.
Jak wskazują eksperci, skutki śmiertelnego wirusa są już odczuwalne na rynku towarów, rosną bowiem ceny kakao. Z danych Międzynarodowej Organizacji Kakao, wynika, że od stycznia tego roku ceny wzrosły o 400 dol. za tonę, przez co są najwyższe od trzech lat. Zdaniem analityków, cena ta może jeszcze pójść w górę, jeśli ebola dotrze do Wybrzeża Kości Słoniowej.
“Jeśli dojdzie do wybuchu epidemii na Wybrzeżu Kości Słoniowej, będziemy mogli obserwować dwukrotny wyrost cen” – mówi cytowany przez “Financial Times” Edward George, szef działu badań w panafrykańskim banku Ecobank.
Źródło: PAP