Projekt rozporządzenia MRiRW o znakowaniu wyrobów mięsnych

Aktualności

Projekt rozporządzenia MRiRW o znakowaniu wyrobów mięsnych

07 grudnia 2023

6 grudnia br. opublikowano projekt nowelizacji rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczący znakowania rodzajów produktów spożywczych. Zakłada on prawne zarezerwowanie nazw stosowanych przy oznaczeniu wyrobów mięsnych.

Słowo “szynka” ma być zarezerwowana dla wyrobów z uda drobiu, zajęczaków, zwierząt dzikich pochodzących z ferm, łownych, kopytnych lub z piersi drobiu. Kiełbasą, wędliną oraz wędzonką będą wyroby wyprodukowane z mięsa w rozumieniu prawa Unii Europejskiej.

“Zawarty w projekcie przepis przejściowy zakłada z kolei, że produkty opakowane i oznaczone jednym ze wspomnianych określeń mogą być wprowadzane do obrotu handlowego do dnia 30 czerwca 2026 r. Oznacza to, że wyprodukowane dotychczas partie takich nie mięsnych wyrobów mogą być do tego czasu wysyłane do hurtowni i sklepów, a ich producenci mają czas na ewentualne przebranżowienie lub zmianę opakowań na niewprowadzające konsumenta w błąd i zgodne z nowym prawem” – podaje “Rzeczpospolita”.

Projekt wejdzie w życie po 12 miesiącach od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.

źródło: Rzeczpospolita
Oprac.: Klaudia Walkowiak