Kiedy dziecko kończy roczek, jest coraz bardziej energiczne i chętne do poznawania świata. Nie oznacza to jednak, że staje się „małym dorosłym”. Wręcz przeciwnie. Jego organizm wciąż się rozwija i potrzebuje prawidłowo skomponowanej diety, dopasowanej do potrzeb. Chociaż jadłospis juniora jest bardzo różnorodny, nie może zabraknąć w nim miejsca dla mleka (w tym mleka modyfikowanego) i jego przetworów, będących bogatym źródłem ważnych składników odżywczych, których dziecko potrzebuje nawet kilka razy więcej niż dorosły.
Rodzice rocznego dziecka każdego dnia z dumą mogą oglądać, jak szybko ich junior rośnie i uczy się nowych rzeczy. Jego organizm ciągle dynamicznie się rozwija – intensywnie wzrastają kości, mięśnie oraz zęby. Do prawidłowego rozwoju niezbędna jest zbilansowana dieta, która pokryje zapotrzebowanie młodego organizmu na witaminy i ważne składniki odżywcze. Roczne dziecko to nie „mały dorosły” – nadal potrzebuje szczególnej diety, dlatego tak ważna jest kontynuacja sposobu żywienia dopasowanego do jego potrzeb.
Menu dziecka po 1. roku życia jest już bardzo urozmaicone. Warzywa, owoce, kaszki zbożowe, mięso, ryby i jaja to produkty, które junior bardzo dobrze już zna. Warto przy tym pamiętać, że ważnym elementem codziennego jadłospisu wciąż powinno być mleko. Bez wątpienia najlepsze dla małego dziecka jest mleko mamy, dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia, a następnie kontynuację tego sposobu żywienia nawet do 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzaniu diety. Jeśli z jakichś powodów mama nie karmi już piersią, dla dziecka po 1. roku życia powinna wybrać mleko modyfikowane dopasowane do potrzeb juniora. Takie produkty zawierają składniki ważne dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu w odpowiednich ilościach i proporcjach. Bo chociaż brzuszek rocznego dziecka jest niewielkich rozmiarów, potrzebuje znacznie więcej składników odżywczych niż mogłoby się wydawać – aż 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej żelaza oraz wapnia niż osoba dorosła .
Eksperci zalecają, aby w codziennej diecie małego dziecka pojawiły się dwie porcje mleka (w tym mleka modyfikowanego) i 1 porcja produktów mlecznych . Należy pamiętać, że nie wielkość porcji, a wartość odżywcza pokarmów decyduje o tym, czy dziecko otrzymuje odpowiednie ilości składników ważnych dla rozwoju. Organizm juniora jest szczególnie wrażliwy nie tylko na niedobór, ale również na nadmiar składników odżywczych, w tym białka i nasyconych kwasów tłuszczowych, które w dużych ilościach zawarte są w mleku krowim. Zbyt wczesne (i w nadmiarze) podawanie dziecku mleka krowiego może wiązać się z konsekwencjami zdrowotnymi. Przykładowo nadmiar białka w organizmie malucha obciąża jego nerki i wątrobę oraz zwiększa ryzyko pojawienia się w przyszłości cukrzycy czy otyłości.